Stealth Bomber

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Λιβύη: Εταιρεία δίνει UAV στους επαναστάτες!


Στις επιχειρήσεις στη Λιβύη φαίνεται ότι οι επαναστάτες δεν είχαν μόνο τη βοήθεια των αεροπορικών και ειδικών δυνάμεων της Δύσης. Όπως ανακοίνωσε η καναδική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροχημάτων Aeryon, η ίδια παρείχε μίνι-ΜΕΑ παρατήρησης στους επαναστάτες.
Το μίνι-ΜΕΑ ονομάζεται Aeryon Scout, το οποίο είναι αρκετά ελαφρύ και μικρό ώστε να μεταφέρεται από ένα άτομο σε σακίδιο. Διαθέτει τέσσερις έλικες και το βάρος του φτάνει τα 1,4 με 1,8 κιλά περίπου. Ο χειρισμός του δε γίνεται μέσω χειριστηρίου (joystick) αλλά μέσω οθόνης (tablet) αφής, με λειτουργικό σύστημα Windows XP.
Η οθόνη διαιρείται σε δύο τμήματα. Στο ένα γίνεται η προβολή της εικόνας που συλλέγουν οι αισθητήρες του, είτε βίντεο ή φωτογραφική εικόνα, και στο άλλο τμήμα υπάρχει ειδικός χάρτης, στον οποίον όταν γίνεται «κλικ» σε κάποιο σημείο του, είναι αυτό στο οποίο θα κατευθυνθεί το μίνι-ΜΕΑ. Επιπλέον, το σύστημα παρέχει και υπέρυθρη εικόνα στους χειριστές του, για την εκτέλεση νυχτερινών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, η παράδοση του ενός Aeryon Scout στους επαναστάτες, έγινε με τη συνεργασία ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας ονόματι Zariba. Η παράδοσή του έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στην πόλη της Μισράτα και χρησιμοποιήθηκε και για την επίθεση στην Τρίπολη.

Για την ακρίβεια, την παράδοση την έκανε ένα πρώην στέλεχος των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είναι και ο διευθυντής της Zariba. Πέταξε από την Οττάβα στη Μάλτα. Εκεί επιβιβάστηκε σε αλιευτικό το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μισράτα.
Η αντιπρόεδρος της καναδικής εταιρείας δεν ανέφερε το ποσό που πλήρωσαν οι επαναστάτες για την απόκτησή του (αν όντως το πλήρωσαν…), αλλά ανέφερε ότι στη λιανική η τιμή του φτάνει τα 100.000 δολάρια. Το σύστημα έλαβε κρατική άδεια εξαγωγής από τον Καναδά και παραδόθηκε χωρίς το ΝΑΤΟ να γνωρίζει κάτι. Η απόφαση των επαναστατών να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ΜΕΑ, ξεχωριστά από αυτά που χρησιμοποιεί η Συμμαχία, ελήφθη λόγω του ότι η τελευταία δεν διαμοίραζε τις πληροφορίες που λάμβανε από τους αισθητήρες της. Έτσι, οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν να χρησιμοποιούν τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα επάνω στα οποία είχαν προσαρμόσει κάμερες.
http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου