Stealth Bomber

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Νέο τουρκικό UAS ελικόπτερο ανέπτυξε το πανεπιστήμιο ITU

Για άλλη μία φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα της Τουρκίας επιδεικνύει την εμπλοκή της στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας και στην ενίσχυση των μέσων που οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν. Πιο συγκεκριμένα μεγάλη δημοσιότητα λαμβάνει στην Τουρκία η προσπάθεια του Κέντρου σχεδιασμού και τελειοποίησης ελικοφόρων εναέριων συστημάτων (ROTAM) του τουρκικού Πανεπιστημίου ITU να κατασκευάσει UAS ελικόπτερο σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Τουρκικά Νέα.
Το συγκεκριμένο κέντρο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αλήμ Ρουστέμ Ασλάν ο οποίος είναι πρόεδρος του Τμήματος Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του İTÜ κατασκεύασε το μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο RIHA-1B το οποίο μπορεί να καλύψει αποστάσεις μέχρι και 200 χλμ. Η αρχική έκδοση του ελικοπτέρου RIHA-1 παρουσιάστηκε το 2007 ενώ αυτή την περίοδο οι μηχανικοί του κέντρου εργάζονται στην νέα έκδοση το  RIHA-1B.
Το νέο σύστημα κοστίζει 2 εκατ. δολάρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον τουρκικό Στρατό στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στην επιτήρηση και ασφάλεια των συνόρων.  Ο Ασλάν ανέφερε πως το RİHA-1B έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 90 κιλά, έχει ωφέλιμο 25 κιλά κάτι που όπως λέει είναι πολύ σημαντικό.
Πρόκειται για το δεύτερο σύστημα αυτής της κατηγορίας που αναπτύσσεται από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια αφού πριν από μερικούς μήνες η κρατική εταιρεία ΤΑΙ είχε παρουσιάσει το δικό της UAS ελικόπτερο το οποίο μπορεί να φέρει σύστημα FLIR και ένα διπλό εκτοξευτή κατευθυνόμενων με δέσμη laser ρουκετών τύπου Cirit της εταιρείας Roketsan. 

defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου