Stealth Bomber

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Mη επανδρωμένο ελικόπτερο η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Τρίπολη, Λιβύη
Ένα ρομποτικό, μη επανδρωμένο ελικόπτερο είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια του ΝΑΤΟ κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Παράλληλα, η Συμμαχία διαψεύδει αναφορές των Λιβύων για κατάρριψη επιθετικού ελικόπτερου.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι χάθηκαν τα ίχνη του ελικοπτέρου ενώ πετούσε στη Λιβύη, κοντά στα παράλια στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σε αναγνωριστική αποστολή.

Το περιστατικό διερευνάται, λέει η Συμμαχία. Πάντως, δεν είναι σαφές για την ώρα αν η απώλειας οφείλεται σε βλάβη ή σε εχθρικά πυρά.

Σημειώνεται ότι ένα αμερικανικό F15 συνετρίβη τον Μάρτιο στην Βεγγάζη πριν την ανάληψη της ηγεσίας των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ. Κατά κανόνα τα μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας πετούν πάνω από τα 15.000 πόδια (περίπου 4.500 μέτρα) για να αποφεύγουν τα αντιαεροπορικά των Λιβύων.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ διέψευσε ότι έχει καταρριφθεί επιθετικό ελικόπτερο από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα.

Σχετικά πλάνα είχε μεταδώσει η τηλεόραση της Λιβύης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα Apache (συνολικά το πέμπτο, όπως ισχυρίστηκε) που κατέπεσε στην περιοχή Ζλιτάν, 135 χιλιόμετρα ανατολικά από την Τρίπολη.

Επί του εδάφους, μαρτυρίες ανέφεραν ότι ακούστηκε μία έκρηξη στην Τρίπολη, αν και δεν ήταν εξαρχής σαφές ποιος ήταν ο στόχος και αν υπήρξαν απώλειες.

Μάχες σημειώθηκαν και πάλι στη Νταφνίγια, δυτικά της Μιζουράτα, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται για εβδομάδες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου