Stealth Bomber

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η μη επανδρωμένη αεροπορία για το στρατό. Παρόν και μέλλον


Photo: EPA
 
Οι πρώτες μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές “Grusha”, που προορίζονται για τη συλλογή κατασκοπευτικών πληροφοριών, παραδόθηκαν για υπηρεσία στις δυνάμεις του Βαλτικού Στόλου. Το σύστημα είχε δημιουργηθεί από το ρωσικό όμιλο “Izmash”
Κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων, το σύστημα “Grusha” ανταποκρίνεται στο παγκόσμιο επίπεδο στην κατηγορία της τάξης των μίνι. Οι βασικές του λειτουργίες είναι η συλλογή πληροφοριών και η παρακολούθηση σε ακτίνα περίπου 10 χλμ. Με τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα εφοδιαστούν τα τμήματα των πεζοναυτών και των μηχανοκίνητων μονάδων των τυφεκιοφόρων της ακτοφυλακής του Βαλτικού Στόλου. Στο μέλλον προγραμματίζεται να εφοδιαστούν με τέτοια συστήματα όλα τα τμήματα και ενώσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα πιά οι μη επανδρωμένες συσκευές όχι μόνο εκπονούνται και επιδεικνύονται στις εκθέσεις, αλλά και αρχίζουν να προμηθεύονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας στις μη επανδρωμένες συσκευές Ντενίς Φεντουτίνοφ:
- Πέρυσι τα χερσαία στρατεύματα πραγματοποίησαν συγκριτικές δοκιμές μη επανδρωμένων συστημάτων της τάξης των μίνι. Και τελικά επιλέχτηκαν μερικά συστήματα, τα οποία ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό στις απαιτήσεις αυτών των στρατευμάτων. Και τα άλλα όπλα του στρατού μπορούν να κάνουν δοκιμές και να επιλέξουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους ό,τι τους ικανοποιεί. Πιθανόν, το “Grusha” έχει επιλεχτεί στη βάση αυτών των δοκιμών.
Η συσκευή έχει άνοιγμα πτερυγίων λιγότερο του ενός μέτρου και βάρος λίγο παραπάνω από τα δύο κιλά. Και μπορεί να «βλέπει» χωριστούς ανθρώπους με τις βιντεοκάμερές της σε απόσταση μέχρι και 500 μέτρων, ενώ το ίδιο παραμένει αόρατο για τα ραντάρ. Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν και άλλες εκπονήσεις, σημειώνει ο Ντενίς Φεντουτίνοφ:
- Στην τακτική τάξη υπάρχουν και μερικά μη επανδρωμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας “Dozor” της εταιρίας “Tranzas”, η οποία, μπορούμε να πούμε, είναι η πιό προχωρημένη στην κατεύθυνση της δημιουργίας τακτικής τάξης μη επανδρωμένων συσκευών. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα σε μέγεθος συστήματα, προς το παρόν έτοιμα για προμήθεια στην αγορά συστήματα δεν υπάρχουν. Όμως το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ήδη έχουν πραγματοποιήσει διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε η εταιρία “Tranzas”. Μιά από τις εκδοχές, που πρέπει να κατασκευαστεί, είναι η συσκευή βάρους 600-800 κιλών μάζας απογείωσης. Στην τάξη των ακόμα πιό μεγάλων συσκευών με μάζα πάνω από τους 4 τόνους συσκευή θα εκπονήσει η εταιρία του Καζάν “Sokol” (Ταταρστάν).

 Πηγή: Η Φωνή της Ρωσσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου