Κάποιοι τα βρίσκουν συμπαθητικά ενώ άλλοι τα ονομάζουν ιπτάμενα
ποντίκια. Για τους επιστήμονες, το κοινό περιστέρι μπορεί να κρατάει το
κλειδί για την επόμενη γενιά των μη-επανδρωμένων αεροπλάνων.
Η εξαιρετική ικανότητα των συγκεκριμένων πτηνών να ελίσσονται σε πολύ στενούς χώρους τα βοηθάει να επιβιώνουν στο αστικό περιβάλλον και τώρα μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πιστεύει ότι αυτή η ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει και τους ανθρώπους.
Η ομάδα μελετάει τη μηχανική της πτήσης των περιστεριών. Χρησιμοποιούν κάμερες υψηλής ταχύτητας για να καταγράψουν 3 περιστέρια καθώς κάνουν έναν ελιγμό 90 μοιρών σε περιορισμένο χώρο.
Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν 500 καρέ το δευτερόλεπτο και να αναλύσουν τη θέση του σώματος και των φτερών των πτηνών κατά τη διάρκεια μιας πτήσης σε χαμηλό ύψος.
“Είναι τα πρώτα πτηνά για τα οποία έχουμε μελετήσει λεπτομερώς τον τρόπο που πετούν καθώς και τις αεροδυναμικές δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την πτήση τους. Είναι πραγματικά πρόκληση να το κάνεις αυτό τη στιγμή που το πτηνό βρίσκεται στον αέρα”, λέει ο Ivo Ros, φοιτητής του Χάρβαρντ.
Το βίντεο επέτρεψε στην ομάδα να εντοπίσει τις θέσεις των φτερών των περιστεριών σε σχέση με το σώμα τους καθώς και το βάρος κάθε τμήματος των φτερών. Στη συνέχεια εφάρμοσαν το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα (δύναμη=μάζα * επιτάχυνση) για να υπολογίσουν τις αεροδυναμικές δυνάμεις.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Εκτός από την ικανότητα του περιστεριού να κινεί το ένα φτερό γρηγορότερα από το άλλο ή να τα κινεί σε διαφορετικά επίπεδα, όταν άλλαζαν κατεύθυνση τα πτηνά χρησιμοποιούσαν το σώμα τους και όχι τα φτερά τους.
“Τα περιστέρια όντως στρίβουν με έναν τρόπο όπως και τα ελικόπτερα, δηλαδή χρησιμοποιούν μια δύναμη ως προς το σώμα τους”, λέει ο Ros.
Όπως υποστηρίζει ο Ivo Ros, τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν μια μέρα να πετούν όπως και τα περιστέρια.
VIDEO
Πηγή: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου