Stealth Bomber

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ενδιαφέρεται για Heron η Ελλάδα;

"Άνοιξη" στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ
Τσερεζόλε Ε.
"Ανοιξιάτικη περίοδο" φαίνεται ότι περνούν οι σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, που έρχεται ακριβώς μετά την ψύχρανση των σχέσεων που διατηρούσε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 το Ισραήλ με την Τουρκία, εξαιτίας (και) του πολύνεκρου περιστατικού του πλοίου "Μαβί Μαρμαρά" τον Μάιο του 2010. Και του λόγου το αληθές ήλθε να επιβεβαιώσει η διήμερη επίσκεψη (Τρίτη και Τετάρτη) του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιεχούντ Μπαράκ, στην Αθήνα. Ο Μπαράκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, με τον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και, τέλος, με τον υπουργό Εξωτερικών, Στ. Δήμα. Επίσης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαρά.
Το δε περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών -ιδίως με τους δύο υπουργούς- ήταν ευρύτατο, και πήγαινε πέρα από την αμυντική συνεργασία, σε θέματα οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών. Σε ό,τι αφορά στα τελευταία, είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις με την εξόρυξη κυπριακού αερίου, προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση των δικών τους κοιτασμάτων με τα κυπριακά και μεταφορά του φυσικού αερίου, με ενδιάμεσο κόμβο την Ελλάδα, προς την Ευρώπη. Μάλιστα οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού πρόκειται να συζητηθούν σε κοινό υπουργικό συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών, υπό τους Παπαδήμο και Νετανιάχου.
Ενδεικτικό επίσης της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο πλευρών και το γεγονός ότι υπογράφτηκε συμφωνία αναφορικά με το σύστημα Spice (ένα είδος "έξυπνων" βομβών), ενώ υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron.
Πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης, με τον Ισραηλινό υπουργό να υπογραμμίζει ότι "ποτέ δεν ήσαν τόσο στενές". Και μπορεί ο υπουργός Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, να τόνισε στις δηλώσεις του ότι η συνεργασία των δύο χωρών "δεν στρέφεται εναντίον κανενός", είναι φανερό όμως ότι αναπληρώνει τις παγωμένες πλέον σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.
Προς το παρόν, η σχέση των δύο είναι win win. Το θέμα είναι η συνέχεια, καθώς η κατάσταση στη βορειοανατολική λεκάνη της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από ρευστότητα...

Πηγή : Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου