Stealth Bomber

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk υποστηρίζουν τη χαρτογράφηση της Αρκτικής

Ρομπότ καταγράφουν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική

Πηγή

robots.net

Η Αμερικανική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) προειδοποίησε ότι το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σε συνδυασμό με την ποικιλομορφία του κλίματος στην Αρκτική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρες λιώσιμο των πάγων σε τριάντα χρόνια, αντί για το τέλος του αιώνα, όπως προβλέπουν άλλα μοντέλα. Αυτή η πρόβλεψη έκανε τους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα να εντείνουν τις προσπάθειες και συνεργασίες τους: η NOAA και η NASA συνεργάζονται με την εταιρία Northrop Grumman για να δημιουργήσουν ένα ειδικά τροποποιημένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Global Hawk, το οποίο θα πραγματοποιήσει έξι αποστολές μακράς διάρκειας πάνω από την Αρκτική και τον Ειρηνικό ωκεανό, συγκεντρώνοντας δεδομένα από την τροπόσφαιρα και τα χαμηλότερα στρώματα της στρατόσφαιρας. Το Global Hawk είναι ένα αυτόνομο ρομπότ που μπορεί να πετάξει για 31 ώρες σε ύψη μέχρι τα 65.000 πόδια.
Η NASA ήδη χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία για να σχεδιάσει λεπτομερείς χάρτες της κάλυψης πάγου στην Αρκτική. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μετρήσουν την ταχύτητα, την κατεύθυνση και το ύψος των εμφανών παγόβουνων, των οποίων η υποθαλάσσια τοπογραφία έχει ήδη χαρτογραφηθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν σημαντικά τα υπάρχοντα μηχανικά μοντέλα των παγόβουνων και των παγετώνων. 
Παράλληλα, ρομπότ τύπου Seaglider ξεκινούν από τη Γροιλανδία για να μετρήσουν με ακρίβεια τα ρεύματα στη θάλασσα της Αρκτικής. Οι επιτήμονες πιστεύουν ότι το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική ήδη αλλάζει την πυκνότητα του θαλασσινού νερού στη θάλασσα του Λαμπραντόρ, επηρεάζοντας την κυκλοφορία του νερού στους ωκεανούς και αλλάζοντας το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα. Με βάση τα αποτελέσματα του λιωσίματος των πάγων πάντως, ο Καναδάς χρησιμοποιεί δύο μη επανδρωμένα οχήματα για να επεξεργαστεί την εικόνα του βυθού και να μπορέσει να διεκδικήσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών το τμήμα του ωκεανού που "απελευθερώνεται" καθώς οι πάγοι υποχωρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου