Stealth Bomber

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κατασκοπευτικό κολίμπρι

Φαίνεται σχετικά αθώο αλλά αυτό το κολίμπρι είναι σχεδιασμένο για την μάχη, πιο συγκεκριμένα για κατασκοπεία.
Χρηματοδοτούμενο από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το νανο-κολίμπρι, όπως αποκαλείται, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Αεροβάιρονμεντ. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης Ματ Κίνον λεει ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία των τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών.
[Ματ Κίνον, Υπεύθυνος Σχεδιασμού, Αεροβάιρονμεντ]:
«Ζυγίζει 19 γραμμάρια, η αντοχή του είναι ανάμεσα στα πέντε και 11 λεπτά, ανάλογα με το πως ρυθμίζεται. Η ανώτατη ταχύτητα αυτήν την στιγμή είναι περίπου 11 μίλια την ώρα. Είναι εξοπλισμένο με βιντεοκάμερα σχετικά χαμηλής ανάλυσης, η εμβέλεια του είναι σχετικά μικρή. Έτσι αυτήν την στιγμή είναι απλά μοντέλο επίδειξης της πρωτοποριακής εφαρμογής της αιώρησης με δύο κινούμενα φτερά.»
Η τεχνολογία των κινούμενων φτερών είναι το μυστικό της επιτυχίας του κολιμπριού τόσο στο ρομπότ όσο και στην φύση.
Μπορεί να αιωρηθεί, να πετάξει ανάποδα και να παραμείνει σταθερό σε δυνατούς ανέμους.
Μπορεί να κάνει ελιγμούς με ακρίβεια και ταχύτητα που δεν συναντιέται σε άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Το νανο-κολίμπρι ίσως αποτελέσει πολύτιμο πλεονέκτημα για πολεμικές αποστολές κατασκοπείας σε πολεμικές ζώνες όπως το Αφγανιστάν.
Είναι εξοπλισμένο με βιντεοκάμερα και δυνατότητα ζωντανού βίντεο η οποία επιτρέπει στους χειριστές να βλέπουν ότι βλέπει από ένα χιλιόμετρο μακριά.

[Τιμ Κόνβερ, Διευθυντής, Αεροβάιρονμεντ]:
«Αποτελεί ένα πολύ μικρό αεροπλάνο και είναι το πρώτο που έχει επιδείξει πλήρη έλεγχο με αυτήν την διαρρύθμιση των κινούμενων φτερών. Όσον αφορά την τεχνολογία, αποτελεί επαναστατική ανακάλυψη. Είναι ακόμα πολύ νωρίς σχετικά με την εφαρμογή της τεχνολογίας και την πρακτική της χρήση, είναι λοιπόν όπως ένα νεογέννητο, δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η αξία του για τον κόσμο.»
Η Αεροβάιρονμεντ έχει κατασκευάσει και δοκιμάσει ενενήντα διαφορετικές εκδόσεις του τηλεχειριζόμενου σκάφους προτού κατασκευαστεί το τελευταίο αυτό μοντέλο.
Το νάνο-κολίμπρι ίσως απαιτήσει επιπλέον βελτιώσεις προτού είναι έτοιμο για δράση. Η εταιρεία όμως ελπίζει ότι δεν θα είναι μεγάλος ο χρόνος πριν το πουλί τους πετάξει στο πεδίο της μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου