Stealth Bomber

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ FRONTEX ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στρατιωτική τεχνολογία για επιτήρηση θαλασσών
Τη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας ενάντια στους πρόσφυγες προωθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ, FRONTEX. Απευθύνεται επανειλημμένα στην πολεμική βιομηχανία να του παρουσιάσει όπλα της, μάλιστα διοργανώνει συνεχώς «επιδείξεις» για τα επιχειρησιακά οφέλη από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Καθώς δε, η επόμενη τέτοια παρουσίαση εστιάζει στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, αποκτά μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.
Οι επιτελείς του FRONTEX, ορίζοντας στόχο την ανάπτυξη του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης συνόρων «EUROSUR», καλούν τα κράτη - μέλη να βελτιώσουν και να εναρμονίσουν τις πρακτικές επιτήρησης για καλύτερο εντοπισμό «λαθρομεταναστών». Ειδικά για τον έλεγχο των θαλασσών προπαγανδίζουν τη χρήση UAV. Εξοπλισμένα με κάμερα και δυνατότητα αναμετάδοσης εικόνας σε κέντρο συντονισμού, σχεδιάστηκαν για πόλεμο και αξιοποιήθηκαν στον εντοπισμό στόχων σε Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Λίβανο, Βοσνία, Κόσσοβο κ.α.
Τώρα προωθούν τη χρήση τους και για τον έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να συνδράμουν στον εντοπισμό λεμβών, πλοιαρίων, καραβανιών. Ετσι πρόσφατα διοργάνωσαν επίδειξη UAV στη Φινλανδία για επιτήρηση χερσαίων συνόρων. Στο επόμενο στάδιο προγραμματίζουν αντίστοιχη επίδειξη τον Οκτώβρη 2011 αλλά για θαλάσσια επιτήρηση. Σκοπεύουν να καλέσουν αντιπροσώπους από τις ακτοφυλακές των κρατών - μελών, άρα και το ελληνικό Λιμενικό. Ηδη, απευθύνουν πρόσκληση στις πολεμικές βιομηχανίες να προσέλθουν για παρουσίαση των όπλων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου