Stealth Bomber

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Πέταξε το nEUROn - 150 μονάδες θα αγόραζε η ΠΑ

Την πρώτη του πτήση ολοκλήρωσε με επιτυχία σήμερα το πρωτότυπο όχημα επίδειξης τεχνολογίας του μη επανδρωμένο αεροχήματος μάχης nEUROn, στην ανάπτυξη του οποίου συμμετέχει και η Ελλάδα. Μάλιστα σε παλαιότερο ΔΕΣΕΣ (δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλιστικών στόχων αναφερόταν η πρόβλεψη προμήθειας 150 nEUROn). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Dassault Aviation επικεφαλής της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που αναπτύσσει το nEUROn η πτήση έλαβε χώρα στο κέντρο δοκιμών της, στο Istres, στη Νότια Γαλλία σε συνεργασία με το προσωπικό του κέντρου δοκιμών της Γαλλικής αεροπορίας που επίσης εδρεύει στην ίδια αεροπορική βάση.
Με βάση τον προγραμματισμό το nEUROn θα συνεχίσει τις πτητικές δοκιμές στη Γαλλία μέχρι το 2014, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Vidsel της Σουηδίας για σειρά επιχειρησιακών δοκιμών. Με την ολοκλήρωση τους θα μεταβεί στο, Perdadesfogu της Ιταλίας όπου θα γίνουν αφέσεις όπλων αλλά και μετρήσεις της χαμηλής παρατηρησιμότητας του αεροχήματος.
Υπενθυμίζεται, ότι στην ανάπτυξη του nEUROn συμμετέχουν οι Dassault Aviation (Γαλλία, κύριος ανάδοχος), Alenia Aermacchi (Ιταλία), Saab (Σουηδία), EADS-CASA (Ισπανία), RUAG (Ελβετία), Thales (Γαλλία) και από ελληνικής πλευράς η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Το κόστος ανά μονάδα υπολογιζόταν στο 15% των δυτικών μαχητικών 5ης γενιάς, περί τα 20 εκατ. ευρώ με σημερινές τιμές.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου