Stealth Bomber

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η Τουρκία αναζητά επειγόντως μη επανδρωμένα ελικόπτερα


 
Με το σκεπτικό της ενίσχυσης των δυνατοτήτων επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών σε ναυτικό περιβάλλον το υφυπουργείο Πολεμικής Βιομηχανίας  και Στρατιωτικών Προμηθειών SSM προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAS) με δυνατότητα κάθετης προσαπογείωσης διαμόρφωσης «περιστρεφόμενων πτερύγων»  (rotorcraft).  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων παροχής πληροφόρησης το τέλος του έτους.
Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε ξένες εταιρίες, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνεργαστούν με την τουρκική βιομηχανία. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΤΑΙ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση ενός τέτοιου UAS, γνωστού σαν Sivrisinek, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου μάλιστα το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει ανάμεσα σε άλλα και δυο ρουκέτες Cirit. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργότερα, έλεγαν ότι ο Τουρκικός Στρατός ενδιαφέρεται για το σύστημα με αρχικές παραγγελίες 30 αεροσκαφών.
Το σύστημα που αναζητά σήμερα το SSM είναι μεγαλύτερο με εμβέλεια 180 χιλιομέτρων και αυτονομία έως και 10 ώρες (το Sivrisinek έχει περίπου τρεις), ενώ θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί από πλοία, συμπεριλαμβανομένων των καταστρωμάτων κορβετών και φρεγατών (φωτογραφία επάνω).
Το τομέας των UAS τύπου rotorcraft δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος όσο αυτός των αεροπλάνων UAV και τα σχετικά συστήματα έχουν μικρή αυτονομία. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, προεξάρχοντος του αμερικανικού συστήματος RQ-8 Fire Scout της Northrop Grumman.

Πτήση & Διάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου