Stealth Bomber

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο πυρετός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Κωνσταντίν Γκαρίμποβ

Φωτογραφία: RIA Novosti
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) – είναι η κύρια σύγχρονη τάση των ενόπλων δυνάμεων. Ήδη φέτος με αυτά τα σκάφη θα εξοπλιστούν οι δυνάμεις άμυνας και επιβολής του νόμου της Ρωσίας.

Τα πολεμικά drones έχουν επιβεβαιώσει στην πράξη την αποτελεσματικότητά τους. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA χτυπούν τις υποτιθέμενες βάσεις τρομοκρατών στο Πακιστάν, στην Υεμένη και στην Σομαλία. Με αυτά τα μηχανήματα είναι επίσης εξοπλισμένα το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία.
Για το πώς θα εξοπλίζονται οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μιλά ο Ίγκορ Κοροτσένκο, επικεφαλής του Κοινοτικού Συμβουλίου υπαγόμενου στο Υπουργείο Άμυνας:
- Στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος εξοπλισμών, ο ρωσικός στρατός θα αναπτύσσει επίσης και την σειρά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των επιθετικών. Το Υπουργείο Άμυνας σύναψε δύο μεγάλα συμβόλαια ανάπτυξης και προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα ερχόμενα δύο-τρία χρόνια θα ξεκινήσουν οι πραγματικές δοκιμές των πρώτων δειγμάτων των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών νέας γενιάς.
Οι μελλοντικές πολεμικές πράξεις πιθανότατα θα διεξάγονται δίχως την άμεση συμμετοχή του ανθρώπου, πιστεύει ο Ίγκορ Κοροτσένκο.
Ωστόσο μέχρι σήμερα οι αποστολές των πολεμικών drones δεν είναι πάντα επιτυχείς. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στα σύνορα του Πακιστάν και Αφγανιστάν, εκεί τα ΜΕΑ της CIA – αποτελούν καταστροφή για τον άμαχο πληθυσμό. Οι δυσκολίες συντονισμού στα ορεινά, η έλλειψη της σωστής έρευνας και άλλα παρόμοια σχετικά, συμβάλουν στο ότι ο αριθμός των θυμάτων από «φιλικά πυρά των ΜΕΑ» ανέρχεται σε εκατοντάδες. Παρόλα αυτά οι πολιτικοί και οι στρατηγοί δεν θα απαρνηθούν την ιδέα να χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά γίνεται τα drones σε πολεμικές αποστολές, παρατηρεί ο Πάβελ Ζολοταριόβ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά:
- Η γενική και μακροπρόθεσμη τάση – είναι η αύξηση της μερίδας των ΜΕΑ στην αεροπορία. Ο κόσμος σταδιακά θα περνά από τα ΜΕΑ μικρού μεγέθους, προοριζόμενα για την κατασκοπεία, στην έκδοση οδηγιών, στα επιθετικά αεροσκάφη.
Η ζήτηση των ΜΕΑ από τους στρατιωτικούς, από τις ειδικές υπηρεσίες και από τα όργανα επιβολής του νόμου θα αυξάνεται. Στο μέλλον με τα drones θα εξοπλιστούν πολλές χώρες. Το δυναμικό της παγκόσμιας αγοράς των ΜΕΑ ήδη σήμερα οι εμπειρογνώμονες το εκτιμούν στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ το 2018 αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου