Stealth Bomber

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Μη επανδρωμένο σκάφος της Κίνας σε κρίσιμη τροχιακή δοκιμή

Πρώτο βήμα για έναν διαστημικό σταθμό

Πεκίνο, Κίνα
Κινεζική διαστημική αποστολή που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να συνδεθεί αυτόματα με ένα άλλο μη επανδρωμένο όχημα σε τροχιά -η δοκιμή είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την κατασκευή ενός σινικού διαστημικού σταθμού έως το 2020.
Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προόδου από το 2003, όταν η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που εκτόξευσε άνθρωπο στο διάστημα.
Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμα επανδρωμένες πτήσεις και το Πεκίνο έχει παρουσιάσει σχέδια για διαστημικό σταθμό, μη επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη το 2012 και πιθανώς μια επανδρωμένη αποστολή το φεγγάρι μετά το 2020.
Στην εκτόξευση της Τρίτης, αναφέρει το Reuters, η κάψουλα Σενζού 8 («Θεϊκό Σκάφος») αναχώρησε χωρίς πλήρωμα από το Κέντρο Εκτόξευσης Σιουκουάν της Εσωτερικής Μογγολίας.
Κάποια στιγμή το επόμενο διήμερο, η κάψουλα θα συνδεθεί αυτόματα με το σκάφος Τιανγκόγκ 1 («Ουράνιο Παλάτι») που βρίσκεται ήδη σε τροχιά εδώ και έναν περίπου μήνα.
Η τεχνολογία αυτόματης σύνδεσης οχημάτων σε τροχιά «θα αποτελέσει τα θεμέλια για την κατασκευή κινεζικού διαστημικού σταθμού» δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο Xinhua ο Ζου Σιαπίνγκ, επικεφαλής σχεδιασμού του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Το Σάββατο, η μονάδα Τιανγκόγκ 1 (ένθετη αριστερά) μετακινήθηκε σε νέα τροχιά, σε ύψος 343 χιλιομέτρων, και περιστράφηκε κατά 180 μοίρες για να διευκολύνει τη σύνδεση. Στην κάψουλα Σενζού που πλησιάζει, η θερμοκρασία, η υγρασία και η πίεση του αέρα διατηρούνται στα επίπεδα που θα βρίσκονταν αν το σκάφος ήταν επανδρωμένο.
Εφόσον η σύνδεση των δύο σκαφών πραγματοποιηθεί με επιτυχία, δύο ακόμα ανάλογες δοκιμές, από τις οποίες τουλάχιστον η μία θα είναι επανδρωμένη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου