Stealth Bomber

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Η νέα προβολή ισχύος της Αμερικής

Είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη της προβολής δύναμης των ΗΠΑ στο εξωτερικό, μια διαφορετκή προβολή από την έως σήμερα ισχύ της γνωστής διπλωματίας των 90.000 τόνωνΟι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν την αυτοκρατορία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) με την δημιουργία βάσεων παγκοσμίως. Είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη της προβολής δύναμης των ΗΠΑ στο εξωτερικό, μια διαφορετκή προβολή από την έως σήμερα ισχύ της γνωστής διπλωματίας των 90.000 τόνων, με τις περισσότερες από τις βάσεις των UAV να έχουν παραμείνει μέχρι τώρα ανώνυμες. Αν και το μέγεθος, η έκταση και ο αριθμός των βάσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να είναι στη σκιά ακόμη, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 60 βάσεις από τις οποίες επιχειρούν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η CIA. Ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, ωστόσο η εξέλιξη αυτή είναι αποκαλυπτική των σχεδίων των ΗΠΑ για τις αποφάσεις που έχουν λάβει σε σχέση με τους μελλοντικούς πολέμους. Μια πρωτοποριακή έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στο AlterNet εξετάζει τις πιο κρυφές πτυχές του μυστηριώδους πολέμου των UAV της Αμερικής και παρουσιάζει χάρτες από μυστικές βάσεις των Αμερικανών σε παγκόσμια κλίμακα.
Υπάρχει μια εγκατάσταση έξω από το Λας Βέγκας, όπου "πιλότοι" εργάζονται σε ρυμουλκούμενα κλιματιζούμενα κοντέινερ, μια άλλη σε ένα σκονισμένο στρατόπεδο στην Αφρική που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, ένα τρίτο σε μια μεγάλη αεροπορική βάση στο Αφγανιστάν, όπου το προσωπικό της Aμερικανικής Πολεμική Αεροπορίας κάθεται μπροστά από πολλαπλών λειτουργιών οθόνες υπολογιστών, και μία τέταρτη που σχεδόν δεν αναφέρεται ποτέ, η αεροπορική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτές είναι μόνο τέσσερις, ενώ υπάρχουν άλλες 56 από αυτές τις εγκαταστάσεις της διευρυνόμενης αμερικανικής αυτοκρατορίας των μη βάσεων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο. Παρά τις συχνές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τα αμερικανικά UAV, σχετικά με την παγκόσμια αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, με μια πρωτοφανής έξαρση των επιθέσεων από αμερικανικά UAV σε μια σειρά από αδήλωτους πολέμους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν παραμείνει απαρατήρητες και εντυπωσιακά ανώνυμες - μέχρι τώρα.
Σε χρήση από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και τους πληρεξούσιους αντιπρόσωποους ανά τον κόσμο, οι βάσεις αυτές - κάποιες δίπλα από έρημους αεροδιαδρόμους, αλλα με εξελιγμένα κέντρα ελέγχου γεμάτα με οθόνες υπολογιστών και υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικό εξοπλισμό - αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του νέου αμερικανικού ρομποτικού τρόπου του πολέμου. Επίσης, είναι η τελευταία εξέλιξη στο εξελισσόμενο έπος της αμερικανικής προβολής ισχύος στο εξωτερικό - στη συγκεκριμένη περίπτωση, τηλεκατευθυνόμενα πλήγματα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη με ελάχιστο ξένο "αποτύπωμα" και λίγη υπευθυνότητα.
Χρησιμοποιώντας στρατιωτικά έγγραφα, αλλά και πολλές άλλες ανοιχτές πηγές, μια σε βάθος ανάλυση έχει εντοπίσει τουλάχιστον 60 τέτοιες βάσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα μανδύας του απορρήτου σκεπάζει το αμερικανικό παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση των UAV, το πλήρες μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής αυτών των βάσεων παραμένει ευδιάκριτα στη σκιά.
Ένας γαλαξίας των βάσεων
Κατά την τελευταία δεκαετία, η αμερικανική χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS) έχει επεκταθεί εκθετικά. Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει ένοπλα MQ-9 Reaper στις Σεϋχέλλες, για να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον της Αλ Κάιντα και άλλες θυγατρικές οργανλωσεις, ιδιαίτερα στη Σομαλία. Μια ημέρα νωρίτερα, η Washington Post αναφέρθηκε επίσης στην ίδια βάση, καθώς και μια στην αφρικανική χώρα του Τζιμπουτί, μία άλλη υπό κατασκευή στην Αιθιοπία, και ένα μυστικό αεροδιάδρομο της CIA που δημιουργείται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια ανώνυμη χώρα της Μέσης Ανατολής (υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία).
Σε ένα άρθρο τους οι δημοσιογράφοι Greg Miller και Craig Whitlock ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι να συναρμολογήσει έναν αστερισμό από μυστικέςς βάσεις για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Κέρας της Αφρικής και την Αραβική Χερσόνησο, ως μέρος μιας νέας επιθετικής εκστρατείας κατά της Αλ Κάιντα και τις θυγατρικές οργανώσεις στη Σομαλία και την Υεμένη . "Μέσα σε λίγες μέρες, το Ταχυδρομείο, επίσης, ανέφεραν ότι ένας βόμβος από τη νέα βάση της CIA στη χώρα άγνωστοι Μέσης Ανατολής είχαν πραγματοποιήσει τη δολοφονία του ριζική αλ-Κάιντα ιεροκήρυκας και Αμερικανός πολίτης Anwar al-Aulaqi στην Υεμένη. Με την πρόσφατη δολοφονία του αμερικανού υπηκόου Anwar al-Aulaqi στην Υεμένη, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επεκτείνει την ένοπλη εκστρατεία των UAV σε όχι λιγότερες από έξι χώρες.
Το εγγύς εξωτερικό
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης συχνά εστιάζουν την προσοχή τους στην βάση Creech της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έξω από το Λας Βέγκας, ως το σημείο μηδέν στην στρατιωτική εκστρατεία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ. Καθισμένοι μέσα σε σκοτεινά, κλιματιζόμενα δωμάτια, 7.500 μίλια από το Αφγανιστάν, οι πιλότοι ντυμένοι με στολές, ελέγχουν την πτήση των MQ-9 και MQ-1 εξ αποστάσεως. Τα πρόσωπά τους φωτίζονται από τις ψηφιακές οθόνες που δείχνουν ζωντανό βίντεο από την εμπόλεμη περιοχή, και πιέζουν το joystick, όπως οι πιλότοι μαχητικών, όταν είναι να εξαπολύσουν έναν πύραυλο Hellfire.
Ενώ η βάση Creech ανήκει η μερίδα του λέοντος της προσοχής, πολυάριθμες άλλες βάσεις στο έδαφος των ΗΠΑ έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ. Το ίδιο στιλ πολέμου, βίντεο-παιχνίδι για ορισμένους, πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ αλλά και τη Βρετανία όχι πολύ μακριά στη Νεβάδα, στην βάση Nellis. Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι φορείς χρήσης των UAV από τη Νεβάδα είναι να μετακομίσουν στη Φλόριντα τους επόμενους μήνες. Συνολικά, μερικές δεκάδες βάσεις της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ, είναι παράλληλα και βάσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αναζητεί μια κατάλληλη τοποθεσία στον Δυτικό Ειρηνικό, και βρίσκεται σήμερα σε συνομιλίες με διάφορες χώρες του Περσικού Κόλπου. Έχει ήδη μια βάση με Global Hawks στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.
Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είναι τώρα σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να μετασταυμεύσει μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν στο Ιράκ, στη γιγαντιαία αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ το επόμενο έτος. Πολλές βάσεις αμερικανικών UAV βρίσκονται στο Ιράκ, μετά την αμερικανική εισβολή σε αυτή τη χώρα.
Οι Αμερικανοί λειτουργούν τα UAV από τα ΗΑΕ, από πολλές και διαφορετικ΄λες βάσεις, από το Ομάν, το Κατάρ, και πρόσφατα έχουν υπάρξει αναφορές και για τη Σαουδική Αραβία. Στο παρελθόν, είχε γίνει γωνστό ότι η CIA λειτουργεί επίσης UAV στο Ουζμπεκιστάν.
Στο γειτονικό Αφγανιστάν, αλλά και στο Πακιστάν, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν από πολλές βάσεις. Τόσο η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, όσο και η CIA, έχουν διεξάξει πλήθος από επιχειρήσεις στο πακιστανικό εναέριο χώρο, με ορισμένες αποστολές να προέρχονται από το Αφγανιστάν και άλλες μέσα από το Πακιστάν. Ήδη το 2006, οι πρώτες εικόνες μη επανδρωμένων αεροσκαφών Predator που σταθμεύουν σε μια αεροπορική βάση στο Βελουχιστάν του Πακιστάν ανακαλύφθηκαν στο Google Earth και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν. Το 2009, η New York Times ανέφερε ότι η εταιρία Blackwater είχε αναλάβει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator με εξοπλισμό της CIA σε κρυφές βάσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ διατηρούν πολλές βάσεις και στην Αφρική, όπως στη μικρή αφρικανική χώρα του Τζιμπουτί για αποστολές πάνω από γειτονική Σομαλία, στην Αιθιοπία, την Ουγκάντα και το Μπουρούντι.
Ακόμα κι αν προϋπολογισμός του Αμερικανικού Πενταγωνου είναι να συρρικωνθεί αισθητά κατά τα επόμενα χρόνια, η επέκταση της αυτοκρατορίας της Αμερικής μέσω των βάσεωνUAV είναι σίγουρο στα επόμενα χρόνια. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πλέον το θεμέλιο του μελλοντικού στρατιωτικού σχεδιασμού της Ουάσιγκτον και ο προτιμώμενος τρόπος για τη διεξαγωγή πολέμων στο εξωτερικό.
Σε λιγότερο από τρία χρόνια υπό τον πρόεδρο Ομπάμα, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει πολεμικές αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Πακιστάν, τη Σομαλία και την Υεμένη.
Σύμφωνα με μια έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει σχέδια για την αγορά περίπου 730 νέων μεσαίων και μεγάλων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά την επόμενη δεκαετία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Reaper για παράδειγμα.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στη Wall Street Journal ότι το Reaper μπορεί να πετάξει αποστολές έως και 1.150 μίλια μακριά από τη βάση, και να επιστρέψει σε αυτή. Η παραμοή του στον αέρα εξαρτάται από το πόσο βαριά οπλισμένο είναι. Σύμφωνα με ένα έγγραφο εκπαίδευσης χειριστή UAV, μπορεί να μεταφέρει πυραύλους Hellfire και βόμβες τύπου GBU-12 και GBU-30 και να παραμείνει ψηλά για 16 έως 20 ώρες.
Νωρίτερα αυτό το έτος, σε μια ανάλυση από το TomDispatch.com προσδιορίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις διάσπαρτες σε όλη την υδρόγειο - χωρίς αμφιβολία όλες μπορύσαν να φιλοξενήσουν UAV. Αλλά οι σημερινές εγκαταστάσεις που έχουν επιλεγεί σε έναν κόσμο πριν τον ερχομό των UAV, δεν βρίσκονται πάντα στη βέλτιση τοποθεσία. Στους σημερινούς και μελλοντικούς αδήλωτους πολέμους της Αμερικής αλλά και για τις εκστρατείες δολοφονίας, η περαιτέρω επέκταση στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία είναι πολύ πιθανή.

fox2 magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου