Stealth Bomber

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Απλώνουν «δίχτυ» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη


 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ

«Μάτια» από την Αφρική μέχρι το Πακιστάν αποκτά η Ουάσινγκτον, η οποία θα έχει και τη δυνατότητα να πλήττει στόχους χωρίς να διακινδυνεύει ζωές.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επαναλειτουργεί ήδη μια βάση στις Σεϊχέλες για να σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper (φωτογραφία), τα οποία θα ελέγχουν όλη την ανατολική Αφρική. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», τα αεροσκάφη θα φέρουν πυραύλους, σε αντίθεση με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τους προηγούμενους μήνες και αφορούσε το κατασκοπευτικό έργο της περιοχής. Τα MQ-9 Reaper θα πετούν στην περιοχή δράσης τους, δηλαδή σε ακτίνα έως 1.150 μίλια από τη βάση τους και οι αποστολές από τις Σεϊχέλες θα συντονίζονται με τις αντίστοιχες από τη βάση στο Τζιμπουτί, όπου βρίσκονται εδώ και καιρό μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ για να πλήττουν τρομοκρατικούς στόχους.

Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων αεροσκαφών εντάσσεται στη νέα τακτική που προωθεί το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας για να εξαρθρώσει πλήρως την Αλ Κάιντα και συνεργαζόμενες με αυτήν οργανώσεις. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, οι Αμερικανοί προχωρούν στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο πλαίσιο του οποίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», δημιουργούνται βάσεις στην Αιθιοπία και σε μια περιοχή στην αραβική χερσόνησο που παραμένει μυστική. Η ραγδαία επέκταση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας με τα MQ-9 Reaper θεωρήθηκε αναγκαία, καθώς στην Ουάσινγκτον γνωρίζουν ελάχιστα για τους... διαδόχους του Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδιαίτερα στην Αφρική. Παράλληλα, η δημιουργία νέων βάσεων θα διευκολύνει το έργο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από τη στιγμή που οι πτήσεις τους από διάφορες βάσεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι συμπληρωματικές η μια της άλλης και οι στόχοι θα εντοπίζονται ευκολότερα. Ηδη τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία αποστολές σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Υεμένη, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης.
Η ανάπτυξη των MQ-9 Reaper πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρχών, οι οποίες αναθέτουν με ανακούφιση το πρόβλημα της αντιμετώπισης ισλαμιστικών οργανώσεων ή παρακλαδιών της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ο εξοπλισμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πυραύλους γίνεται εν αγνοία των κυβερνήσεων, οι οποίες θεωρούν ότι αποστολή τους είναι ο εντοπισμός στόχων και η συλλογή στοιχείων, όπως προκύπτει από έγγραφα που διέρρευσαν μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks και αφορούν την επικοινωνία Αμερικανών αξιωματούχων με τους αρμόδιους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου