Stealth Bomber

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

- Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ ΤΟ UAV MQ-1C GRAY EAGLE

Μια μονάδα στρατού που έχει αναπτυχθεί στο Camp Taji στο Ιράκ, διαμορφώνει το μέλλον του προγράμματος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του στρατού επιχειρώντας με έναν αριθμό απο τα πιο καινούρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα πρόγραμμα με μια χούφτα από τα πιο καινούργια αεροσκάφη του, τα MQ-1C Gray Eagle. Η μονάδα, γνωστή ως Quick Reaction Capability 1 - Replacement 1, αναπτύχθηκε τον Ιούνιο για να χρησιμοποιήσει το Gray Eagle στη μάχη πριν από την ανάπτυξη του αεροσκάφους σε όλες τις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Είναι μία από τις δύο μονάδες του στρατού που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα με τα αεροχήματα Gray Eagle, και είναι η μόνη που το χρησιμοποιεί στο Ιράκ.

Το Gray Eagle είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων μεγάλης ακτίνας που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να παρέχει τους διοικητές στο έδαφος την δυνατότητα να έχουν "μάτια στον ουρανό". Το αεροσκάφος βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το Predator της αεροπορίας, και θα παρέχει στον στρατό την πρόσβαση στο είδος της υποστήριξης που συνήθως παρέχονται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator. "Ο στρατός χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη απο μη επανδρωμένα αεροχήματα. Υπήρχε ένα κενό στην κάλυψη", δηλώνει ο λοχαγός Michael Goodwin, διοικητής της μονάδας. "Οι πλατφόρμες που βασίζονται στο Predator είναι απλωμένες σε ένα μεγάλο εύρος και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες του στρατού. Το Gray Eagle είναι η απάντηση για μια γρήγορη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα."
Ο Στρατός αγόρασε την πρώτη παρτίδα των Gray Eagles από την General Atomics Aeronautical Systems, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης. Κατά την διάρκεια των δοκιμών η μονάδα δεν έχει εντοπίσει σημαντικές ελλείψεις στο αεροσκάφος, το οποίο έχει αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της αποστολής, δήλωσε ο Goodwin. Η μονάδα έχει πετάξει σχεδόν 7.000 ώρες χωρίς ατυχήματα σε περισσότερες από 350 πολεμικές αποστολές, παρήγαγε περισσότερες από 16.000 εικόνες επιτήρησης ενώ το ποσοστό επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος άγγιξε την τάξη του 93%.
Το προσωπικό της μονάδας δεν επιχειρεί μόνο τα αεροχήματα, αλλά συχνά συμβάλει στην εισαγωγή της τεχνολογίας του συστήματος σε άλλες μονάδες και χερσαία στρατεύματα για το οποία κυρίως προορίζεται. "Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε άλλες μονάδες για τις ικανότητές μας", δήλωσε ο Goodwin. "Πολλές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν στοιχεία του ενεργητικού μας, αλλά δεν γνωρίζουν τι μπορούμε να κάνουμε και τις ακριβείς δυνατοτητές μας."
Μέχρι πρόσφατα ο στρατός δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο μη επανδρωμένο αερόχημα για επίτηρηση και προσβολή στόχων. Τα μέχρι τώρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διέθετε δεν είχαν την δυνατότητα να φέρουν όπλα. Το Gray Eagle πλέον είναι το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού με δυνατότητα να φέρει οπλισμό, και συγκεκριμένα πυραύλους Hellfire, και έτσι να εκτελεί και τις δύο αποστολές ταυτόχρονα (πρόσκτηση πληροφοριών, στοχοποίηση και προσβολή). Τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη δοκιμή σε συνθήκες μάχης. Επίσης μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι το αερόχημα φέρει ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (Synthetic Aperture Radar - SAR). Το ραντάρ είναι τοποθετημένο στο εμπρόσθιο μέρος του ρύγχους και προς τα κάτω, και με τις υψηλής ευκρίνειας εικόνες του, μπορεί να προσδιορίσει - πετώντας πάνω απο την ίδια περιοχή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές - αν κάτι έχει αλλάξει ή όχι. Τέλος, το αερόχημα μπορεί να λειτουργήσει σαν αναμεταδότης για τα επίγεια στρατεύματα, ώστε αυτά να επικοινωνούν με την βάση τους σε περίπτωση που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο στρατός διέκρινε την επιτυχία των Predator της αεροπορίας πάνω απο τους ουρανούς του Αφγανιστάν και του Ιράκ, και αποφάσισε να προχωρήσει ολοταχώς με το δικό του αερόχημα. Πλέον τα νέα αεροσκάφη έχουν καλύτερους κινητήρες, καλύτερο/μεγαλύτερο φορτίο, καλύτερα συστήματα. Το αρχικό σχέδιο του στρατού είναι να προμηθευτεί 12 αεροχήματα Gray Eagles για κάθε αερομεταφερόμενη ταξιαρχία του όταν πλέον το σύστημα γίνει πλήρως επιχειρησιακό. Το πιθανότερο είναι ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα επιχειρούν συνοδεία ή πολύ κοντά με τα ελικόπτερα αναγνώρισης του στρατού, αλλά ο κύριος ρόλος τους θα είναι η συγκέντρωση πληροφοριών και η μεταφορά αυτών στις μονάδες στο έδαφος σύμφωνα με δηλώσεις επισήμων.
"Πριν απο δέκα έτη, η αεροπορία είχε τα Predators τα οποία εργάζονταν για τα γραφεία με τα τρία γράμματα (CIA, NSA, κλπ). Όταν αυτό το σύστημα φθάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα, πλέον κάθε αερομεταφερόμενη ταξιαρχία θα έχει τις ίδιες δυνατότητες" ανέφεραν πηγές του στρατού

Πηγή: Greek Defence Net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου