Stealth Bomber

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οι προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η άμυνα στα συστήματα πληροφορικής περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας που θέτει η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, Κάθριν Άστον, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. 

Η Κάθριν Άστον συνέταξε έκθεση για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, εν όψει της συνόδου κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες (19 -20 Δεκεμβρίου) που θα εστιάσει στην ασφάλεια και την άμυνα, στο πλαίσιο γενικής μείωσης των στρατιωτικών προϋπολογισμών. 
 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έδωσε προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς:
 
- Ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών MALE (μέσου ύψους, μακράς διάρκειας), η οποία συνιστά - όπως αναφέρει η κ. Άστον - ένα από τα πιο σημαντικά κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στόχος είναι οι ηγέτες των χωρών - μελών «να προωθήσουν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να αναπτυχθεί η σημαντική αυτή ικανότητα» με χρονικό ορίζοντα το 2020.
 
- Ανάπτυξη κοινού συστήματος δορυφόρων επικοινωνίας, για διπλή χρήση, στρατιωτική και πολιτική, ως το 2025. Σήμερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι «κατακερματισμένες», μοιρασμένες σε πέντε αστερισμούς, και η επιχειρησιακή τους ζωή αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2018 και 2025.
 
- Κοινή προσέγγιση για την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Το θέμα αυτό «είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς αφορά τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.
 
- Απόκτηση από κοινού αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήσει, των οποίων υπάρχει μεγάλη έλλειψη στους ευρωπαϊκούς στρατούς.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη των συγκεκριμένων σχεδίων ανταποκρίνεται στην ανάγκη «ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας», η οποία αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό τομέα, στον οποίο εργάζονται περισσότεροι από 730.000 άνθρωποι άμεσα και είχε τζίρο 172 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011.
 
Η Κάθριν Άστον τόνισε ότι «η συνεργασία έχει πλέον ουσιαστική σημασία» αν η Ε.Ε. θέλει να είναι «σε θέση να αντιδράσει γρήγορα σε προκλήσεις για την ασφάλεια - ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διάστημα, ενέργεια, ναυτιλιακή ασφάλεια και ασφάλεια των συνόρων».
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου