Stealth Bomber

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ «έχουν σκοτώσει 4.700 άτομα»

Αεροπλάνο Predator στο Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στόχων που έχουν πληγεί.   (Φωτογραφία:  Associated Press

Ουάσινγκτον
Για πρώτη φορά, αμερικανός πολιτικός έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των στόχων που έχουν πλήξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 4.700 άτομα, είπε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Έχουμε σκοτώσει 4.700» είπε ο Γκρέιαμ στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νότιο Καρολίνα. «Μερικές φορές χτυπάμε αθώους ανθρώπους, και το μισώ αυτό, βρισκόμαστε όμως σε πόλεμο και έχουμε εξουδετερώσει μερικά ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα» είπε ο γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την προέλευση αυτής της εκτίμησης, ο Γκρέιαμ παρέπεμψε σε ρεπορτάζ του MSNBC, στο οποίο ο παρουσιαστής κάνει λόγο για 4.700 θύματα.

Η Ουάσινγκτον δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Γκρέιαμ, ωστόσο ο αριθμός που έδωσε ο γερουσιαστής βρίσκεται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Ο Γκρέιαμ χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματική» τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τη βασική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα για την εξουδετέρωση τρομοκρατών και εξτρεμιστών σε όλο τον κόσμο.

Ο Γκρέιαμ απάντησε επίσης σε όσους επικρίνουν τον Ομπάμα για τις στοχευμένες δολοφονίες αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα «τρελή» την ιδέα ότι οι επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρέπει να εγκρίνονται από τη Δικαιοσύνη.

Ο γερουσιαστής δεν διευκρίνισε πάντως αν αναφερόταν στις μη επανδρωμένες επιχειρήσεις του στρατού ή της CIA, η οποία έχει επίσης αναλάβει την εξουδετέρωση στόχων στο εξωτερικό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου