ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ
ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΩΝ
Του Αντιστρατήγου ε.α. Σ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» έγινε μνεία για το σεμινάριο που οργάνωσε η ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ για τα «Μη Επανδρωμένα Οχήματα - Συστήματα Αντιμέτρων». Στο παρόν τεύχος υπ΄αρ. 41 (Ιουνίου-Ιουλίου), παρουσιάζονται τα Πρακτικά του σεμιναρίου και συγκεκριμένα :
- Η Εισήγηση του Προέδρου του σεμιναρίου Αντιστρατήγου ε.α. Σ. Παναγόπουλου.
- Η Εισήγηση του Γάλλου Ακολούθου Αμύνης με τίτλο : «Προσανατολισμός Δυνατοτήτων για τα Drones περιόδου 2015-2020».
- Σύντομη αναφορά στο τι παρουσίασαν οι εταιρείες κατασκευής UAV και συστημάτων αμύνης κατ΄αυτών (των UAVs).
- Kλείσιμο του σεμιναρίου με συμπεράσματα από τον Αντιστράτηγο ε.α. Σ. Παναγόπουλο.
Τα πλήρη Πρακτικά του σεμιναρίου θα αποσταλούν στο ΓΕΕΘΑ και τα ΓΕ.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΜΗ ΕΠAΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ»
1ο ΜΕΡΟΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Toυ Αντιστρατήγου ε.α. Σ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Κυρίες και Κύριοι,
Ονομάζομαι Στυλιανός Παναγόπουλος, είμαι απόστρατος Στρατιωτικός και ως μέλος της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα του συντονισμού του 1oυ μέρους του σεμιναρίου, με θέμα «ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ».
Με τον όρο «Μη Επανδρωμένα Οχήματα» αναφερόμεθα σε κάθε τύπο οχήματος που κινείται στον αέρα, στην επιφάνεια και υπό τη θάλασσα, χωρίς να είναι επανδρωμένα, αυτόνομα με προγραμματισμό ή τηλεκατευθυνόμενα, όπως τα UAVs και Remotely Piloted Vehicles αντίστοιχα.
Το σεμινάριο γίνεται με βάση τις προτάσεις των ΓΕ και του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την ενημέρωση των στελεχών των Κλάδων, επί επικαίρων θεμάτων στρατηγικού και επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.
Η ανάπτυξη στο σημερινό σεμινάριο του θέματος για τα «Μη Επανδρωμένα Οχήματα» κρίθηκε ως πολύτιμη για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασχολούνται με την αμυντική και επιχειρησιακή σχεδίαση, δεδομένων των εξελίξεων στο συγκεκριμένο τομέα και του μέλλοντος που διαγράφεται γι΄αυτά, ως συνέπεια των εξελίξεων στην τεχνολογία που επιφέρει την επανάσταση στα στρατιωτικά θέματα (Revolution in Military Affairs). Tα πλέον γνωστά σε μας «μη επανδρωμένα οχήματα» είναι τα RPVs και τα UAVs ή Drones όπως συνολικά ονομάζονται.
Η ιστορία των προαναφερομένων συστημάτων ξεκινά πριν περίπου 40 έτη, όταν οι ΗΠΑ προχώρησαν στην εξέλιξη των ιπταμένων στόχων των Targets drones. Kατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επιτυχώς ένα UAV το «Lightning Bug», σε αποστολές τακτικής αναγνώρισης, το οποίο πραγματοποίησε 3.000 εξόδους.
Πέραν του πολέμου του Βιετνάμ, RPVs και UAVs χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου από το Ισραήλ, όπου αυτά παρείχαν πληροφορίες, έρευνα και αναγνώριση, συνεγείροντας άσκοπα και αποκαλύπτοντας τη διάταξη Α/Α αμύνης των Σύρων. Επίσης κατά τη διάρκεια του 1ου πολέμου στο Iraq (Operation Iraqi Freedom), στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και στο 2ο πόλεμο στο Iraq.
H αξία των «μη επανδρωμένων οχημάτων» αναγνωρίσθηκε σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη προχώρησε η έρευνα και ανάπτυξη τέτοιων οχημάτων, ώστε σήμερα αυτά να καλύπτουν μία τεράστια ποικιλία δυνατοτήτων κινήσεως-πτήσεως και αποστολών.