Stealth Bomber

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Απειλή τα μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αυτό της φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη, κρούει η ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπλοΐας FAA, ύστερα από σειρά περιστατικών επικίνδυνων προσεγγίσεών τους με επιβατικά αεροπλάνα. 

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών παρολίγον εναέριων συγκρούσεων μεταξύ επιβατικών αεροσκαφών και μικρών μη επανδρωμένων ιπτάμενων αντικειμένων, καταγράφουν πιλότοι σε όλες τις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.
Η αλληλουχία αυτή επικίνδυνων προσεγγίσεων, παρότι δεν οδήγησε σε δυστύχημα, προκαλεί σκέψεις μεταξύ των στελεχών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας FAA για το σταδιακό άνοιγμα των αιθέρων στα μη επανδρωμένα, εμπορικά αεροσκάφη, γνωστά και ως drones.
Από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα, αεροπορικές εταιρείες, χειριστές ιδιωτικών αεροσκαφών και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν στείλει τουλάχιστον 25 επείγοντα μηνύματα στη FAA. Τα μηνύματα αυτά αφορούν την προσέγγιση μικρών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε απόσταση λίγων μέτρων από μεγαλύτερα αεροπλάνα. Πολλά από τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια απογειώσεων και προσγειώσεων σε ορισμένα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα νέο κίνδυνο για τις αεροπορικές πτήσεις, ύστερα από δεκαετίες ενίσχυσης της ασφάλειας και περιορισμού των δυστυχημάτων.
Πολλά από τα περιστατικά, τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο, σημειώθηκαν στους αιθέρες κοντά στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, όπως αποκαλύπτει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Washington Post».
Μέχρι αυτή την εβδομάδα, η υπηρεσία FAA είχε κοινοποιήσει μόνο μία εναέρια επικίνδυνη προσέγγιση μεταξύ μη επανδρωμένου αεροσκάφους και επιβατικού αεροπλάνου. Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από το Ταλαχάσι της Φλόριντα στις 22 Μαρτίου, όταν αεροσκάφος Boeing της εταιρείας US Airways πλησίαζε σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων μικρό μη επανδρωμένο drone, σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Τα έχουν αερομοντελιστές

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτοπτών μαρτύρων-πιλότων, τα μικρά drones που εντοπίζονται πάνω από αμερικανικά αεροδρόμια είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και φέρουν κάμερες. Αυτά τα στοιχεία κάνουν τους αρμόδιους να εικάζουν ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι χομπίστες αερομοντελιστές.

http://www.kathimerini.gr/793661/article/epikairothta/kosmos/apeilh-ta-mikra-mh-epandrwmena-aeroskafh

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ρομποτική «ολική επαναφορά» για το U-2






To κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ήταν ένα από τα «σύμβολα» του Ψυχρού Πολέμου, συνεχίζοντας να παρέχει τις υπηρεσίες του και μετά το τέλος του. Ωστόσο, στην εποχή των drones και των υπόλοιπων προηγμένων μέσων παρακολούθησης πολλοί προεξοφλούσαν το τέλος της θητείας του.
Η κατασκευάστρια Lockheed Martin ωστόσο διαφωνεί. Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Popular Science και του Aviation Week, η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο «επάνδρωσης κατ’επιλογήν» του αεροσκάφους, θέτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο σε δίλημμα, καθώς μελετάται η επιλογή του ενός στόλου από μη επανδρωμένα Global Hawk της Νorthrop Grumman στον συγκεκριμένο ρόλο- αυτόν της αναγνώρισης από μεγάλα υψόμετρα.
Με μια τέτοια επιλογή- επάνδρωσης ή όχι- οι υπέρμαχοι της «Dragon Lady», όπως είναι γνωστό χαϊδευτικά το αεροσκάφος- υποστηρίζουν ότι το U-2 θα μπορεί να «πιάσει» τις δυνατότητες παραμονής σε πτήση του RQ-4B Global Hawk.

Σμήνος ρωσικών μαχητικών drones στην Αρκτική μέχρι το τέλος του 2014

Στρατιωτική μοίρα ψηφιακών  μη επανδρωμένων  αεροσκαφών (drones) θα αναπτύξει η Ρωσία στον εναέριο χώρο της Αρκτικής μέχρι το τέλος του έτους. Με βάση στην Τσουκότκα, τα μαχητικά drones θα ενισχύσουν τη εναέρια ζώνη ελέγχου της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο διοικητής Σεργκέι Σουροβίκιν σε σημερινή συνεδρίαση του στρατιωτικού συμβουλίου.
Τα νέας γενιάς μαχητικά – καταδιωκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ρώσων σχεδιαστών ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αμυντικών προκλήσεων του 21ου αιώνα και εξασφαλίζουν τόσο την εναέρια περιπολία στις παράκτιες περιοχές και τα ρωσικά χωρικά ύδατα όσο και την ασφαλή ναυσιπλοΐα. «Η στρατιωτική υποδομή ενισχύεται με εντατικούς ρυθμούς στην περιοχή της Αρκτικής» δήλωσε ο Σουροβίκιν.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο Κικίλιας φέρνει τα drones στην Ελλάδα

  Μετά τις σημαντικές επαφές στη άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα ραντεβού του στην καρδιά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA, ο Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζει βαλίτσες
για το "Ινστιτούτο" την περίφημη Μοσάντ, την οργάνωση συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση των πολιτικών συμμαχιών για το καυτό θέμα της ΑΟΖ, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και της τρομοκρατίας.
Για πρώτη φορά μάλιστα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να δεχτεί υπουργό Δημόσιας Τάξης, με τον Βασίλη Κικίλια να κομίζει το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών στα παραπάνω θέματα.
Κατά την επιστροφή του ωστόσο μετά από 48 ώρες στην Αθήνα είναι πολύ πιθανόν να μην έρθει με άδεια χέρια.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο πόλεμος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών


Στις περισσότερες πολεμικές εστίες του πλανήτη η χρήση drones είναι εκτεταμένη και οι αποστολές τους πολλαπλές. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και στις επιχειρήσεις τους. Σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Υεμένη τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη εκτελούν στοχευμένες επιθέσεις. Ηδη, η Αμυντική Υπηρεσία Ερευνητικών Εργων (DARPA) των ΗΠΑ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μεταγωγικού αεροσκάφους που θα απελευθερώνει εκατοντάδες μη επανδρωμένα πάνω από το πεδίο της μάχης. Με ανακοίνωσή της, η DARPA έκανε κάλεσμα σε εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Ως είθισται, η πραγματικότητα αγγίζει και ενδεχομένως να ξεπερνά τη φαντασία, καθώς τα μη επανδρωμένα οχήματα όχι μόνο εκτελούν αποστολές του τακτικού στρατού, αλλά πολύ σύντομα θα επεκταθεί το εύρος των αποστολών τους. Και άλλα κράτη όμως μπαίνουν δυναμικά σε αυτόν τον τομέα.

Uav categories

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του HCUAV, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013, είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία INTRACOM Defense Electronics είναι το νέο μέλος στην κοινοπραξία ανάπτυξης του Ελληνικού Μη Επανδρωμένου Πολιτικού Αεροσκάφους (Hellenic Civil Unmanned Air Vehicle-HCUAV), το οποίο έχει αποστολή την υποστήριξη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του HCUAV, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013, είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ε.Ε. (με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία 2011»).
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρήτειο Παν/μιο Θράκης και οι εταιρείες MLS Multimedia SA και Spacesonic, όπως διαβάζουμε στο e-amyna.com.
Το HCUAV θα διαθέτει υποδομή ασφαλών επικοινωνιών με εξελιγμένες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων τακτικής κατάστασης και εικόνας για την γεωαναφορά στόχων και την αποτύπωση επιχειρησιακής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, για χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον. Παράλληλα σχεδιάζεται έτσι ώστε να παρέχει μειωμένο κόστος λειτουργίας και τεχνικής υποστήριξης ανά ώρα πτήσης.
Η IDE έχει αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσης μιας σειράς κρίσιμων υποσυστημάτων του HCUAV (ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες, σύστημα ευρυζωνικών επικοινωνιών Spartan, κινητοί σταθμοί εδάφους και συστήματα ευφυούς λογισμικού με δυνατότητες ελέγχου διοίκησης και συντονισμού επιχειρήσεων). Το αερόχημα θα έχει μήκος 4,5μ., εκπέτασμα 6μ., βάρος 190κ., εμβέλεια 200χλμ. και αυτονομία 9 ωρών, μέγιστη ταχύτητα 220χλμ./ώρα και μέγιστο ύψος πτήσης τα 10.000 πόδια. Η πρώτη πτήση προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2015.