Δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιούν ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα μη
επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV - Unmaned Aerial Vehicle) που απέκτησε πριν
από μερικές εβδομάδες η Ελληνική Αστυνομία.
Η πρώτη από αυτές έγινε τη
Δευτέρα 3 Αυγούστου στην περιοχή της Κωπαΐδας στη Βοιωτία, ενώ ακόμα δύο
δοκιμαστικές πτήσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στη διάρκεια της
τρέχουσας εβδομάδας. Σκοπός των τεστ στα οποία υποβάλλονται τα νέα
αποκτήματα της ΕΛ.ΑΣ. είναι να ελεγχθούν στην πράξη οι τεχνικές
δυνατότητές τους αλλά και οι ικανότητες των αστυνομικών που έχουν
πιστοποιηθεί στον χειρισμό τους.Πρόθεση των επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι τα «αεροπλανάκια» να χρησιμοποιηθούν για την εποπτεία των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, δίχως να αποκλείουν μελλοντικά διεύρυνση του πεδίου δράσης τους. Προϋπόθεση εξάλλου για κάθε είδους χρήση των UAV είναι να διευθετηθούν ζητήματα όπως π.χ. το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ.ά. «Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι τα αεροσκάφη να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πρόληψης πυρκαγιών», έσπευσε να διευκρινίσει με δήλωσή του στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΕΛ.ΑΣ. παρέλαβε πριν από περίπου έναν μήνα τα πρώτα τρία από τα συνολικά έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγοράστηκαν από εταιρεία του Ισραήλ, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροπλάνων ή drones, όπως αποκαλούνται διεθνώς. Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη μήκους μόλις 1,3 μέτρου και πλάτους 2,4 μέτρων που κινούνται με μπαταρία και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια 50 χιλιομέτρων.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση του θέματος δήλωσε στην «Κ» ότι τα τρία συγκεκριμένα drones ζυγίζουν 9 κιλά, μπορούν να μένουν στον αέρα για 3,5 - 4 ώρες και είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας. Ο χειρισμός τους γίνεται από αυτοκίνητο - βαν που λειτουργεί ως κινητό επιχειρησιακό κέντρο. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν στη χρήση τους πέντε αστυνομικοί, ενδεχομένως και άνδρες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Η παραλαβή των υπόλοιπων τριών UAV αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το Ισραήλ μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μεγαλύτερα σε όγκο αεροσκάφη με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και επιχειρησιακές δυνατότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν μήκος 2,5 μέτρα και πλάτος (άνοιγμα φτερών) 4 μέτρα. Κινούνται όχι με μπαταρία αλλά με ειδικό καύσιμο, έχουν δυνατότητα να παραμένουν στον αέρα πάνω από 20 ώρες και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα. Μετά την παραλαβή τους θα υποβληθούν και αυτά σε δοκιμαστικές πτήσεις. Η προμήθεια των έξι UAV συμφωνήθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και το κόστος της αγοράς τους ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ.
Ηδη από το φθινόπωρο του 2011, υπό την ασφυκτική τότε πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων και των εκτεταμένων επεισοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, Ελληνες αξιωματικοί είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους ισραηλινής εταιρείας για την αγορά μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ οι σχετικές διαδικασίες είχαν επιταχυνθεί το διάστημα υπουργίας του κ. Νίκου Δένδια. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2012 η ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) παρουσίασε σε Ελληνες αξιωματικούς στην αεροπορική βάση στο Ακτιο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της «Heron». Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex και αφορούσε τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου UAV σε επιχειρήσεις για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου