Stealth Bomber

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το Ιραν ισχυρίζεται οτι καθήλωσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος. ΒΙΝΤΕΟ


Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο FARS, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, το Ιράν προσγείωσε και αιχμαλώτισε, ένα ακόμα "εχθρικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο" (ΜΕΑ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του ιρανικού Στρατού στο νότιο Ιράν. Το FARS επικαλούμενο δήλωση του Αντιστρατήγου του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Hamid Sarkheili, αναφέρει πως τα ηλεκτρονικά αντίμετρα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (IRS) ανίχνευσαν ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία έδειχναν πως ξένα ΜΕA σκοπεύανε να εισέλθουν στο Ιράν, τότε οι Ειδικές Δυνάμεις κατάφεραν με επιτυχία να το προσγειώσουν στο πεδίο της υπό εξέλιξης στρατιωτικής άσκησης.

Ο Sarkheili πρόσθεσε πως το φιλμ από το ΜΕΑ ίσως δοθεί δημοσιότητα.
 

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ «έχουν σκοτώσει 4.700 άτομα»

Αεροπλάνο Predator στο Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στόχων που έχουν πληγεί.   (Φωτογραφία:  Associated Press

Ουάσινγκτον
Για πρώτη φορά, αμερικανός πολιτικός έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των στόχων που έχουν πλήξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 4.700 άτομα, είπε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Έχουμε σκοτώσει 4.700» είπε ο Γκρέιαμ στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νότιο Καρολίνα. «Μερικές φορές χτυπάμε αθώους ανθρώπους, και το μισώ αυτό, βρισκόμαστε όμως σε πόλεμο και έχουμε εξουδετερώσει μερικά ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα» είπε ο γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την προέλευση αυτής της εκτίμησης, ο Γκρέιαμ παρέπεμψε σε ρεπορτάζ του MSNBC, στο οποίο ο παρουσιαστής κάνει λόγο για 4.700 θύματα.

Η Ουάσινγκτον δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Γκρέιαμ, ωστόσο ο αριθμός που έδωσε ο γερουσιαστής βρίσκεται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Ο Γκρέιαμ χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματική» τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τη βασική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα για την εξουδετέρωση τρομοκρατών και εξτρεμιστών σε όλο τον κόσμο.

Ο Γκρέιαμ απάντησε επίσης σε όσους επικρίνουν τον Ομπάμα για τις στοχευμένες δολοφονίες αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα «τρελή» την ιδέα ότι οι επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρέπει να εγκρίνονται από τη Δικαιοσύνη.

Ο γερουσιαστής δεν διευκρίνισε πάντως αν αναφερόταν στις μη επανδρωμένες επιχειρήσεις του στρατού ή της CIA, η οποία έχει επίσης αναλάβει την εξουδετέρωση στόχων στο εξωτερικό.

Newsroom ΔΟΛ

Βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών διατηρεί η CIA στη Σαουδική Αραβία

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου MQ-1B Predator στο Ιράκ το 2008   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Η αμερικανική CIA διαχειριζόταν τα τελευταία δύο χρόνια μυστική βάση στη Σαουδική Αραβία για την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της διαρροής εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αμερικανικά ΜΜΕ γνώριζαν την ύπαρξη της βάσης, αλλά δεν την δημοσιοποίησαν.

Στις διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για να στηθεί η βάση φέρεται, σύμφωνα με την Washington Post, να έπαιξε κεντρικό ρόλο ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε για την διοίκηση της CIA.

H υπόθεση αναμένεται να ρίξει την σκιά της στην ακρόαση του Μπρέναν από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη, η οποία και θα εξετάσει την υποψηφιότητά του. Την τοποθεσία της βάσης δημοσιοποίησαν πρώτοι οι New York Times το βράδυ της Τρίτης, όπως αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν, η εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία στοχεύει στην καταπολέμηση πυρήνων της Αλ Κάιντα ιδιαίτερα στην Υεμένη με πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2009.

Από αυτή τη βάση μάλιστα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 το αεροσκάφος που σκότωσε τον Ανουάρ αλ Αουλάκι -τον πρώτο αμερικανό υπήκοοο που σκοτώθηκε σε τέτοια επίθεση. Το έγγραφο που διέρρευσε την Τρίτη περιέγραφε τις βασικές αρχές με τις οποίες μπορεί να αποφασιστεί δολοφονία αμερικανού υπηκόου και έχει προκαλέσει μεγάλες  αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ
 

Γερμανικό όπλο λέιζερ καταρρίπτει βλήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το σύστημα της Rheinmetall αποτελείται από δύο επιμέρους λέιζερ (Πηγή: Rheinmetall)

Βερολίνο
Η γερμανική εταιρεία οπλικών συστημάτων Rheinmetall δοκίμασε με επιτυχία ένα όπλο λέιζερ, συνολικής ισχύος 50 kilowatt, σχεδιασμένο να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μικρά αντικείμενα όπως τα βλήματα όλμων.

Tο «λέιζερ υψηλής ενέργειας», ή HEL, της Rheinmetall αποτελείται από δύο υποσυστήματα, ένα λέιζερ των 30 kW για την εξουδετέρωση κινούμενων στόχων, τοποθετημένο στον περιστρεφόμενο πυργίσκο ενός αντιαεροπορικού πολυβόλου, καθώς και ένα δεύτερο λέιζερ των 20 kW για στατικούς στόχους.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο σε πεδίο βολής της εταιρείας στην Ελβετία, το λέιζερ των 30 kW χρησιμοποίησε ραντάρ και οπτικά συστήματα για να «κλειδώσει» σε δύο μικρά αεροπλάνα, τα οποία καταρρίφθηκαν με επιτυχία ενώ πετούσαν με 177 χιλιόμετρα την ώρα.

Επιπλέον, οι δύο δέσμες του συστήματος συνδυάστηκαν για να κόψουν μια μεταλλική δοκό πάχους 15 χιλιοστών από απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Η ικανότητα του νέου όπλου να εξουδετερώνει ακόμα και μικρούς, κινούμενους στόχους επιβεβαιώθηκε με τρίτη δοκιμή, στην οποία το σύστημα των 30 kW κατέστρεψε στον αέρα μια ατσάλινη σφαίρα διαμέτρου 82 χιλιοστών, η οποία χρησιμοποιήθηκε στη θέση ενός βλήματος όλμου.

«Από τεχνική άποψη», ελπίζει η εταιρεία, «τίποτα δεν εμποδίζει την ανάπτυξη ενός μελλοντικού οπλικού συστήματος HEL με ισχύ 100 kW».

Η Rheinmetall, πάντως, δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναπτύσσει όπλα λέιζερ. Το 2011 η Northrop Grumman πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές ενός λέιζερ για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, ενώ ένα άλλο λέιζερ της ίδιας εταιρείας χρησιμοποιείται στο πειραματικό «αερομεταφερόμενο λέιζερ», εγκατεστημένο σε ένα τροποποιημένο Βoeing 747.

Ακόμα, το αμερικανικό Πεντάγωνο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων, ισχύος 1 Megawatt, το οποίο θα μπορεί να διαπερνά 600 μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο.

Newsroom ΔΟΛ

Ιράν: Ο στρατός της χώρας έχει καταρρίψει δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής από τον Σεπτέμβριο του 2011

Ο ιρανικός στρατός έχει καταρρίψει από τον Σεπτέμβριο του 2011 δύο μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-11 αμερικανικής κατασκευής, όπως δήλωσε σήμερα ο ναύαρχος Αμίρ Ραστεγαρί στο ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο και το πρακτορείο Fars.
«Ο ιρανικός στρατός έχει καταρρίψει δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-11, το πρώτο στη διάρκεια του μήνα Σαχριβάρ (23 Αυγούστου- 22 Σεπτεμβρίου 2011) και τον δεύτερο στη διάρκεια του μήνα Αμπάν (22 Οκτωβρίου-20 Νοεμβρίου 2012)», δήλωσε ο ναύαρχος Ραστεγαρί.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται στα χέρια των ομάδων του κέντρου έρευνας του στρατού οι οποίες έχουν ανακτήσει πολλές πληροφορίες από αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το RQ-11 είναι ένα ελαφρό βομβαρδιστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιεί ο στρατός ξηράς των ΗΠΑ και κάποιοι από τους συμμάχους τους.
Ο ιρανικός στρατός δεν διευκρίνισε σε ποια περιοχή καταρρίφθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ε.Μ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Η ρωσική βιομηχανία θα αρχίσει να κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας σχηματίστηκε υπηρεσία, η οποία θα αποτιμά τις προοπτικές και θα ορίζει τη στρατηγική χρήσης των μη επανδρωμένων συστημάτων, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πριν από μερικά χρόνια αγοράστηκαν μεμονωμένα δείγματα μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων από το Ισραήλ, καθόσον η ρωσική βιομηχανία δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει στο στρατό παραγωγή της απαιτούμενης ποιότητας. Τα χρόνια που μεσολάβησαν η ρωσική βιομηχανία διδάχθηκε πώς να κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τακτικούς στρατιωτικούς σκοπούς του ίδιου επιπέδου, όπως και η ισραηλινή εταιρεία IAI, που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτό. Τα έτη 2013-2015 έχει σχεδιαστεί η αγορά μη επανδρωμένων συστημάτων παραγωγής διαφόρων ρωσικών εταιρειών.

http://greek.ruvr.ru/2012_12_26/99295546/