Stealth Bomber

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η Ιαπωνία θα καταρρίπτει πάνω από το έδαφός της τα ξένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Οι Αρχές της Ιαπωνίας σκοπεύουν να καταρρίπτουν τα ξένα μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη στο ιαπωνικό εναέριο χώρο, αναφέρει το πρακτορείο Kyodo.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα καταρρίπτονται, εάν η απαίτηση να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας θα αγνοηθεί, είπε στο ιαπωνικό πρακτορείο μια πηγή στη κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με την πηγή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε ενέκρινε το μέτρο στις 11 Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέπτυξε το πρόγραμμα καταπολέμησης με τους ξένους στον αέρα πάνω από το έδαφός της, μετά από την εισβολή στις 9 Σεπτεμβρίου στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας κοντά στα νησιά Σενκάκου ενός κινεζικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Snowden: Εμπλοκή της NSA σε επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά της Αλ Κάιντα

Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών (NSA) εμπλέκεται στις επιχειρήσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στόχων της Αλ Κάιντα, οι οποίες μέχρι τώρα εμφανίζονταν αποκλειστικά ως έργο της CIA, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ επικαλούμενη έγγραφα του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

ΑΜΠΕ

Οι παρακολουθήσεις τις οποίες έκανε η NSA επέτρεψαν να εντοπιστεί ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Χάσαν Γουλ, ο οποίος σκοτώθηκε στη συνέχεια από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το 2012 στο Πακιστάν.

Οι αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της Αλ Κάιντα εμφανίζονταν μέχρι σήμερα ως έργο της CIA, της υπηρεσίας πληροφοριών που ασχολείται με κατασκοπευτικές δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ. Η NSA έχει επιφορτιστεί κυρίως με την παρακολούθηση και την αποκωδικοποίηση των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
Η επιχείρηση εναντίον του Γουλ οργανώθηκε χάρη σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε η σύζυγός του και το οποίο υποκλάπηκε από την NSA. Οι ΗΠΑ ουδέποτε επιβεβαίωσαν ότι ευθύνονται για το θάνατο του Γουλ, όπως υποστηρίζεται στα έγγραφα που παρέδωσε ο Σνόουντεν στην εφημερίδα.

Ο Γουλ είχε συλληφθεί το 2004 και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του είχε αποκαλύψει το δίκτυο των αγγελιαφόρων του Οσάμα μπιν Λάντεν, κάτι που επέτρεψε στις αμερικανικές υπηρεσίες να οργανώσουν την επιχείρηση εναντίον του ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Μάιο του 2011. Ο Γουλ παρέμεινε επί δύο χρόνια σε μια μυστική φυλακή της CIA και το 2006 μεταφέρθηκε στη χώρα του, το Πακιστάν. Αφού απελευθερώθηκε, εντάχθηκε και πάλι στην Αλ Κάιντα.

Προκειμένου να βοηθήσει τη CIA να εντοπίσει τον Γουλ και άλλους υπόπτους η NSA έθεσε σε εφαρμογή ένα δίκτυο παρακολουθήσεων σε έκταση «δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βορειοδυτικό Πακιστάν». Το μήνυμα που έστειλε η γυναίκα του Γουλ περιείχε αρκετές πληροφορίες ώστε να επιβεβαιώσει η υπηρεσία τις ακριβείς συντεταγμένες του σπιτιού τους.

Η NSA σε ανακοίνωσή της δεν διέψευσε το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού αλλά υπενθύμισε ότι το έργο της αφορά «την ανακάλυψη πληροφοριών» που αφορούν εκτός των άλλων και «τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών και διακινητές ανθρώπων».

Η Ουάσινγκτον Ποστ σημειώνει ότι παρέλειψε ηθελημένα να δημοσιεύσει και άλλες λεπτομέρειες για αυτές τις αποστολές, τις λεγόμενες «στοχευμένες δολοφονίες», κατόπιν αιτήματος υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει στις επιχειρήσεις του η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Ο Σνόουντεν, που πλέον ζει στη Ρωσία όπου του χορηγήθηκε άσυλο, είχε αποκαλύψει τα μυστικά προγράμματα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες, τηλεφωνικές ή μέσω διαδικτύου, χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/10/2013_523642 

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οι προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η άμυνα στα συστήματα πληροφορικής περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας που θέτει η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, Κάθριν Άστον, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. 

Η Κάθριν Άστον συνέταξε έκθεση για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, εν όψει της συνόδου κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες (19 -20 Δεκεμβρίου) που θα εστιάσει στην ασφάλεια και την άμυνα, στο πλαίσιο γενικής μείωσης των στρατιωτικών προϋπολογισμών. 
 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έδωσε προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς:
 
- Ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών MALE (μέσου ύψους, μακράς διάρκειας), η οποία συνιστά - όπως αναφέρει η κ. Άστον - ένα από τα πιο σημαντικά κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στόχος είναι οι ηγέτες των χωρών - μελών «να προωθήσουν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να αναπτυχθεί η σημαντική αυτή ικανότητα» με χρονικό ορίζοντα το 2020.
 
- Ανάπτυξη κοινού συστήματος δορυφόρων επικοινωνίας, για διπλή χρήση, στρατιωτική και πολιτική, ως το 2025. Σήμερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι «κατακερματισμένες», μοιρασμένες σε πέντε αστερισμούς, και η επιχειρησιακή τους ζωή αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2018 και 2025.
 
- Κοινή προσέγγιση για την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Το θέμα αυτό «είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς αφορά τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.
 
- Απόκτηση από κοινού αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήσει, των οποίων υπάρχει μεγάλη έλλειψη στους ευρωπαϊκούς στρατούς.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη των συγκεκριμένων σχεδίων ανταποκρίνεται στην ανάγκη «ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας», η οποία αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό τομέα, στον οποίο εργάζονται περισσότεροι από 730.000 άνθρωποι άμεσα και είχε τζίρο 172 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011.
 
Η Κάθριν Άστον τόνισε ότι «η συνεργασία έχει πλέον ουσιαστική σημασία» αν η Ε.Ε. θέλει να είναι «σε θέση να αντιδράσει γρήγορα σε προκλήσεις για την ασφάλεια - ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διάστημα, ενέργεια, ναυτιλιακή ασφάλεια και ασφάλεια των συνόρων».
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΦΕΚ για τα μη επανδρωμένα

Όταν ο Ε Βενιζέλος υπέγραφε για τα μη επανδρωμένα.


ΦΕΚ 2010-Β-9

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

αποφασίζουμε:
Εγκρίνουμε και θέτουμε σε ισχύ από δημοσιεύσεως
τον παρόντα Κανονισμό δραστηριοτήτων, λειτουργί−
ας και διεξαγωγής πτήσεων Αερομοντέλων

1. ΟΡΙΣΜΟΙ

• Αερομοντέλο ή Μοντέλο Αεροσκάφους (Model Aircraft) είναι μία ιπτάμενη συσκευή περιορισμένων διαστάσεων, που φέρει ή όχι προωθητικό σύστημα,που δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει άνθρωπο, και το οποίο χρησιμοποιείται για αεραθλητισμό ή ψυχαγωγία. Τα αερομοντέλα μπορεί να έχουν τη μορφή αεροπλάνου, ανεμοπτέρου, ελικόπτερου, αυτόγυρου,υδροπλάνου, αμφίβιου, αλεξίπτωτου, αερόστατου, αερόπλοιου, ή άλλης μορφής. Τα αερομοντέλα μπορεί να είναι τηλεχειριζόμενα, ελεύθερης πτήσης, ή κυκλικής πτήσης.

• Μη επανδρωμένο αεροναυτικό όχημα (UAV −Unmanned Aeronautical Vehicle) είναι μία ιπτάμενη
συσκευή που δεν μεταφέρει άνθρωπο, και το οποίο έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται για επιστημονικούς, ερευνητικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς. Τα UAV δεν θεωρούνται αερομοντέλα, και τα αερομοντέλα δεν θεωρούνται UAV..........................................

http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/2013-01-29-08-13-13

Ζητούνται πιλότοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπαίνουν στο χώρο της πολιτικής αεροπορίας, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της ζήτησης για έμπειρους πιλότους.
του Κλέι Ντίλοου

Ο Τσαρλς Τέιλορ δεν είχε στόχο να γίνει πιλότος μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Φανατικός θαυμαστής των μικρών τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων, ο Τέιλορ δεν ήξερε πολλά σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρα από τις σποραδικές αναφορές στις ειδήσεις για τις επιθέσεις των στρατιωτικής χρήσης Predator.
Όμως, τον Αύγουστο του 2012 ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα ήταν ο πρώτος που έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις επιχειρήσεις και τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ο πολιτικός εναέριος χώρος θα γίνει διαθέσιμος για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών το 2015, δημιουργώντας ζήτηση για πιλότους -εν μέρει αεροναυπηγούς-μηχανικούς, εν μέρει φυσικούς κι εν μέρει προγραμματιστές. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι παγκοσμίως οι δαπάνες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα διπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, φτάνοντας τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά περιλαμβάνει εφαρμογές όπως η αστυνόμευση, η διαχείριση της άγριας χλωρίδας και πανίδας, και η έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: «Αερομαχία» Κίνας-Ισραήλ για τα drones

Τα πανεπιστήμια και οι εταιρείες συν-δημιουργούν προγράμματα για την παραγωγή καταρτισμένων αποφοίτων πάνω στο αντικείμενο. Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα ήταν το πρώτο που προσέφερε σχετικό πτυχίο το 2009. Σήμερα, έχει περίπου 120 προπτυχιακούς φοιτητές. Πολλοί έλκονται από την προοπτική των υψηλών αποδοχών. Οι ετήσιες αποδοχές προσεγγίζουν τις 100.000 δολάρια. Και γίγαντες της αεροδιαστημικής, όπως η General Dynamics, η Northrop Grumman, η Boeing και η Lockheed Martin ελπίζουν να αντικαταστήσουν τους υπό συνταξιοδότηση εργαζόμενους με απόφοιτους τέτοιων τμημάτων.
Ο Τέιλορ και οι όμοιοί του συγκαταλέγονται στους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Μόλις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε να στέλνει το βιογραφικό του σημείωμα, ο 23χρονος είχε κάτι που πολλοί άνθρωποι σ’ αυτήν την οικονομία απλά ονειρεύονται: τις προοπτικές μιας επικερδούς καριέρας.

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ράσμουσεν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την ικανότητα επιρροής της

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να εξοπλιστούν με περισσότερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ενισχύσουν την αμυντική τους βιομηχανία η οποία μένει «υπερβολικά εθνική και κατακερματισμένη».

Για να παραμείνει «ισχυρό» το ΝΑΤΟ «χρειάζεται μια Ευρώπη ισχυρή όσον αφορά τη δυνατότητα της αμυντικής βιομηχανίας και της πολιτικής δέσμευσης», δήλωσε ο Ράσμουσεν σε ομιλία του για το «μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας» που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.
 «Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να έχουν τον ρόλο τους αποκτώντας περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης, περισσότερα μεγάλα αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει προκειμένου να αυξήσουν τις ικανότητες ανάπτυξης, περισσότερα ραντάρ στα πλοία», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη «χρειάζεται μια ισχυρή βιομηχανική βάση» αλλά «επί του παρόντος η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία παραμένει υπέρ το δέον εθνική και κατακερματισμένη», είπε ο Ράσμουσεν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν αντίστοιχες στις οποίες προβαίνουν με επιμονή τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ, μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες εισφορές στο ΝΑΤΟ, που προτρέπουν τους Ευρωπαίους να μην μειώσουν δραστικά τις αμυντικές τους δαπάνες παρά την οικονομική κρίση.
Για τον Ράσμουσεν, αν η παρούσα τάση μείωσης των πιστώσεων δεν αναστραφεί, «η Ευρώπη θα χάσει τα μέσα», για να επεμβαίνει, κάτι που σημαίνει «ότι θα χάσει την ικανότητα επιρροής της».
Ο Ράσμουσεν αναμένει μια «ισχυρή πολιτική δέσμευση» των ηγετών της ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην άμυνα.
Στα τέλη Ιουλίου, στην προοπτική της συνόδου αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής άμυνας, ενισχύοντας τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μέλη, κυρίως στον τομέα των δορυφόρων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τον Μάιο η Γαλλία είχε αιτιολογήσει την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης μεσαίου υψομέτρου Reaper χωρίς οπλισμό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρία General Atomics, επισημαίνοντας την απουσία μιας τέτοιας τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Παράλληλα, στο περιθώριο της ομιλίας του στις Βρυξέλλες, ο Ράσμουσεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του νέου προέδρου του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα κρίνοντας ότι «είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης να συνεργαστεί με τη διεθνής κοινότητα. Οι πρόσφατες δηλώσεις των νέων ιρανικών αρχών με ενθάρρυναν ιδιαίτερα, καθώς δείχνουν ότι οι νέες αρχές είναι ανοικτές σε μια διπλωματική επίλυση του ιρανικού προγράμματος».
Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί, ο οποίος δήλωσε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι η χώρα του «ουδέποτε επεδίωξε να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, ούτε θα το κάνει, θέλει μόνο μια πυρηνική τεχνολογία για ειρηνική χρήση», αναμένεται να συζητήσει για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με δυτικούς αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή εβδομάδα.

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/584571/i-europi-prepei-na-apoktisei-perissotera-mi-epandromena-aeroskafi/

Νέοι κανόνες για τα μη επανδρωμένα




Νέους κανόνες χρήσης των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών του αεροσκαφών πρέπει να επινοήσει το FBI, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στην ίδια έκθεση αποκαλύπτεται ότι το FBI δαπάνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τεράστια ποσά για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Το υπουργείο κρίνει ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέων κανόνων για τη χρήση των αεροσκαφών, ώστε αυτά να μην παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών. Τα αεροσκάφη αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται κοντά σε κατοικίες, ενώ η μεγάλη τους αυτονομία επιτρέπει τη συλλογή τεράτιου όγκου δεδομένων», αναφέρει η έκθεση. Τον Ιούνιο, ο τότε διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, είχε παραδεχθεί για πρώτη φορά δημόσια ότι οι αμερικανικές διωκτικές αρχές χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μόνο όμως για την παρακολούθηση στατικών στόχων ή για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, σε σημεία όπου αστυνομικοί θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για τη χρήση τέτοιων αεροσκαφών για βομβαρδισμούς τρομοκρατικών στόχων.


Την ίδια ώρα στην Ελλάδα τι ισχύει;

Μη επανδρωμένα F-16


Το αεροσκάφος πέταξε σε ύψος 12,2 χιλιομέτρων, σε ταχύτητα 1.800 χιλιομέτρων ανά ώρα και εκτέλεσε μία σειρά ελιγμών, κάποιοι εκ των οποίων εξομοίωναν συνθήκες αερομαχίες.


Την πρώτη του πτήση χωρίς πιλότο στο κόκπιτ πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα μαχητικό F-16, το οποίο είχε «μετατραπεί» σε «drone» από μηχανικούς της Boeing.
Το αεροσκάφος, το οποίο πέταξε από την αεροπορική βάση Τάινταλ στη Φλόριντα μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού, έλεγχαν κατά την πτήση του δύο πιλότοι, με την Boeing να επισημαίνει ότι τέτοιες μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση πιλότων υπό συνθήκες πραγματικών πυρών.
Το αεροσκάφος πέταξε σε ύψος 12,2 χιλιομέτρων, σε ταχύτητα 1.800 χιλιομέτρων ανά ώρα και εκτέλεσε μία σειρά ελιγμών, κάποιοι εκ των οποίων εξομοίωναν συνθήκες αερομαχίες. Κατά την πτήση του συνοδευόταν από δύο άλλα αεροσκάφη, ενώ διέθετε μηχανισμό αυτοκαταστροφής σε περίπτωση απώλειας ελέγχου.


Την πρώτη του πτήση χωρίς πιλότο στο κόκπιτ πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα μαχητικό F-16, το οποίο είχε «μετατραπεί» σε «drone» από μηχανικούς της Boeing.
Το αεροσκάφος, το οποίο πέταξε από την αεροπορική βάση Τάινταλ στη Φλόριντα μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού, έλεγχαν κατά την πτήση του δύο πιλότοι, με την Boeing να επισημαίνει ότι τέτοιες μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση πιλότων υπό συνθήκες πραγματικών πυρών.
Το αεροσκάφος πέταξε σε ύψος 12,2 χιλιομέτρων, σε ταχύτητα 1.800 χιλιομέτρων ανά ώρα και εκτέλεσε μία σειρά ελιγμών, κάποιοι εκ των οποίων εξομοίωναν συνθήκες αερομαχίες. Κατά την πτήση του συνοδευόταν από δύο άλλα αεροσκάφη, ενώ διέθετε μηχανισμό αυτοκαταστροφής σε περίπτωση απώλειας ελέγχου.
Όπως επισημαίνει η Boeing, οι επιταχύνσεις που έφτασε άγγιξαν τα 7G – ωστόσο, είναι ικανό να φτάσει και τα 9, που εκτιμάται ότι θα προκαλούσαν προβλήματα σε έναν άνθρωπο που θα βρισκόταν στο πιλοτήριο του σκάφους αν αυτό πετούσε «κανονικά».
Ο Πωλ Σέχας, υπεύθυνος μηχανικός του προγράμματος, δήλωσε πως όλα πήγαν τέλεια: «πέταξε θαυμάσια, τα πάντα λειτούργησαν σωστά, έκανε ωραία προσγείωση- ίσως μία από τις καλύτερες που έχω δει» είπε. Από πλευράς, του, ο αντισμήναρχος Ράιαν Ίνμαν, διοικητής της 82ης Μοίρας Ιπτάμενων Στόχων, δήλωσε ότι, αν και ήταν λίγο παράξενο να μη βλέπει κανέναν στο κόκπιτ, ήταν μία συνολικά έξοχη πτήση.  «Αποτελεί μία αντιγραφή σημερινών, πραγματικών καταστάσεων, και ιπτάμενων πλατφορμών που θα μπορούν να πληγούν ως στόχοι. Πλέον έχουμε έναν βιώσιμο ιπτάμενο στόχο που είναι ικανός να πιάσει τα 9G» πρόσθεσε.
 Η Boeing αναφέρει πως έχει συνολικά έξι ειδικά τροποποιημένα F-16, στα οποία έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός QF-16. Κάποια από αυτά προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε τεστ με πραγματικά πυρά.
Πριν το QF-16, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούσαν για τέτοιου είδους σκοπούς τα QF-4, που αποτελούσαν τροποποιημένη έκδοση του F-4 Phantom. Το QF-16 θα παρέχει στους εκπαιδευόμενους πιλότους έναν αντίπαλο με επιδόσεις που είναι πιο κοντά σε αυτές των αεροσκαφών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σήμερα. Όλα τα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Γιατί πήρε φωτιά η ''ΜΙΤ'' ;

Από ότι φαίνεται οι Τούρκοι έχουν τις πληροφορίες τους για τα οπλικά συστήματα της Ελλάδος, αλλά το ενδιαφέρον για κάτι το νέο είναι πάντα  ενδιαφέρον  ....Φωτιά πήραν οι Σταθμοί Ακροάσεων της ''ΜΙΤ '' στις Μικρασιατικές Ακτές  !
Αν υπολογίσουμε και την επάνδρωση των Σταθμών Ελέγχων της Αεράμυνας  στη Σμύρνη και αλλού, από προσωπικό  εξειδικευμένο και με μεγάλη πείρα ,καταλαβαίνουμε όλοι για την μεγάλη σημασία που είχε η εκτέλεση της Διακλαδικής Εθνικής Άσκησης  ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ...
Όμως εκείνο που τράβηξε την προσοχή των Τούρκων και αναζητούν εναγωνίως πληροφορίες ήταν το Ελληνικό  Μη επανδρωμένο αεροσκάφος    που πέταξε στην Άσκηση δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες στο Κέντρο επιχειρήσεων  από το πεδίο της μάχης !

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις δυνατότητες του Ελληνικής κατασκευής  μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους , ούτε κάποιες άλλες λεπτομέρειες ,αλλά σίγουρα δεν είναι κάποιο από τα γνωστά της Μοίρας ''Αχέρων '' Πήγασος Ι και Πήγασος ΙΙ

Σε αρκετά Τουρκικά  sites  στο διαδίκτυο ήταν ο λόγος συζητήσεως αλλά και αναζητήσεως από χρήστες που έκαναν  μπαμ από μακριά ότι δεν το ήθελαν τα στοιχεία απλά για ενημέρωση !
ένας παραπάνω λόγος ήταν ότι δεν ήταν από  γνωστά που κυκλοφορούν στην αγορά και που αντιγράφουν μετά μανίας Κινέζοι και Τούρκοι !

Σίγουρα και εμείς θα θέλαμε να μάθουμε κάτι παραπάνω αλλά καλύτερα να μείνει μεταξύ των επαγγελματιών ...
Μακάρι να βγάζουμε και ένα άσσο από το μανίκι μας σε κάθε Άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων ...Φαίνεται οτι κάποιοι δεν κλαίνε μόνο  και μόνο που έχασαν τα προνόμιά τους, αλλά παλεύουν νυχθημερόν για το καλό της Πατρίδος !

Πειραματικά UAV από τον ΕΣ

Δύο πειραματικά μη επανδρωμένα αεροχήματα για αποστολές επιτήρησης του πεδίου μάχης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε δημόσια θέα κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2013» που διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων – βολών Ψηλού Στάλου στον Έβρο.
Τα δύο αεροχήματα αναπτύσσονται εκ των ενόντων από τον Ελληνικό Στρατό με την εμπλοκή διαφόρων επιτελικών φορέων υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ).

Το πρώτο είναι ένα micro-UAV που προορίζεται να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις αναγνώρισης – επιτήρησης των μονάδων ελιγμού (επίπεδου επιλαρχίας – τάγματος) του Ελληνικού Στρατού. Το αερόχημα εκτοξεύεται από τον χειριστή με τη βοήθεια του χεριού του (δες συνημμένες φωτογραφίες) και προφανώς διαθέτει αισθητήρα ημέρας – νύκτας για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο από τον τομέα ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκφώνησης που συνόδευε την εκτέλεση της τελικής φάσης, ο χειριστής εκτοξεύει το αερόχημα το οποίο ίπταται υπεράνω του τομέα ενδιαφέροντος μεταδίδοντας βίντεο και φωτογραφίες σε αληθή χρόνο ενώ υφίσταται και η δυνατότητα προγραμματισμού της πτήσης με τη βοήθεια ενδιάμεσων σημείων ελέγχου πορείας με τη χρήση συστήματος παγκόσμιας αναφοράς θέσης (GPS).
Το δεύτερο μη επανδρωμένο αερόχημα, που ακριβώς πριν την έναρξη της τελικής φάσης, πέταξε υπεράνω του χώρου του παρατηρητηρίου εικάζεται ότι προορίζεται να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις αναγνώρισης – επιτήρησης – εντοπισμού στόχων σχηματισμών εκστρατείας (ταξιαρχιών – μεραρχιών).
Προφανώς, μεταξύ άλλων, το αερόχημα θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και γεωγραφικό προσδιορισμό (συντεταγμένες) στόχων που στη συνέχεια θα προσβάλλονται με πυρά των φίλιων δυνάμεων. Υπενθυμίζεται, ότι πριν μερικά χρόνια ο Ελληνικός Στρατός είχε παρουσιάσει δημόσια μία ολοκληρωμένη λύση η οποία υλοποιούσε σε αληθή χρόνο την αλυσίδα «αισθητήρα – μέσων εκπομπής πυρών» (sensor-to-shooter) στην οποία πιθανώς θα προσαρμοστεί λειτουργικά το νέο UAV.
Αν και περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αεροχήματα δεν ανακοινώθηκαν, είναι κατανοητό ότι αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας του ΓΕΣ που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των γνωστικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων που ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, τόσο σε επίπεδο δομών όσο και προσώπων, ώστε να αναπτύξει σειρά συστημάτων για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών του απαιτήσεων στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της επιτήρησης – αναγνώρισης και εντοπισμού στόχων.

Το γεγονός δε ότι αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώνεται την παρούσα περίοδο «ασφυξίας» των πιστώσεων που διατίθενται για την εθνική άμυνα, δεν επιβεβαιώνει μόνο το ρητό «ανάγκα και θεοί πείθονται», αλλά και ότι σήμερα στον Ελληνικό Στρατό αλλά και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα υπάρχει υψηλής ποιότητας και κατάρτισης προσωπικό το οποίο όταν κινητοποιηθεί μπορεί να πραγματοποιήσει θαύματα!

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το Ιραν ισχυρίζεται οτι καθήλωσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος. ΒΙΝΤΕΟ


Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο FARS, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, το Ιράν προσγείωσε και αιχμαλώτισε, ένα ακόμα "εχθρικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο" (ΜΕΑ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του ιρανικού Στρατού στο νότιο Ιράν. Το FARS επικαλούμενο δήλωση του Αντιστρατήγου του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Hamid Sarkheili, αναφέρει πως τα ηλεκτρονικά αντίμετρα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (IRS) ανίχνευσαν ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία έδειχναν πως ξένα ΜΕA σκοπεύανε να εισέλθουν στο Ιράν, τότε οι Ειδικές Δυνάμεις κατάφεραν με επιτυχία να το προσγειώσουν στο πεδίο της υπό εξέλιξης στρατιωτικής άσκησης.

Ο Sarkheili πρόσθεσε πως το φιλμ από το ΜΕΑ ίσως δοθεί δημοσιότητα.
 

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ «έχουν σκοτώσει 4.700 άτομα»

Αεροπλάνο Predator στο Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στόχων που έχουν πληγεί.   (Φωτογραφία:  Associated Press

Ουάσινγκτον
Για πρώτη φορά, αμερικανός πολιτικός έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των στόχων που έχουν πλήξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 4.700 άτομα, είπε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Έχουμε σκοτώσει 4.700» είπε ο Γκρέιαμ στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νότιο Καρολίνα. «Μερικές φορές χτυπάμε αθώους ανθρώπους, και το μισώ αυτό, βρισκόμαστε όμως σε πόλεμο και έχουμε εξουδετερώσει μερικά ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα» είπε ο γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την προέλευση αυτής της εκτίμησης, ο Γκρέιαμ παρέπεμψε σε ρεπορτάζ του MSNBC, στο οποίο ο παρουσιαστής κάνει λόγο για 4.700 θύματα.

Η Ουάσινγκτον δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Γκρέιαμ, ωστόσο ο αριθμός που έδωσε ο γερουσιαστής βρίσκεται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Ο Γκρέιαμ χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματική» τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τη βασική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα για την εξουδετέρωση τρομοκρατών και εξτρεμιστών σε όλο τον κόσμο.

Ο Γκρέιαμ απάντησε επίσης σε όσους επικρίνουν τον Ομπάμα για τις στοχευμένες δολοφονίες αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα «τρελή» την ιδέα ότι οι επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρέπει να εγκρίνονται από τη Δικαιοσύνη.

Ο γερουσιαστής δεν διευκρίνισε πάντως αν αναφερόταν στις μη επανδρωμένες επιχειρήσεις του στρατού ή της CIA, η οποία έχει επίσης αναλάβει την εξουδετέρωση στόχων στο εξωτερικό.

Newsroom ΔΟΛ

Βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών διατηρεί η CIA στη Σαουδική Αραβία

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου MQ-1B Predator στο Ιράκ το 2008   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Η αμερικανική CIA διαχειριζόταν τα τελευταία δύο χρόνια μυστική βάση στη Σαουδική Αραβία για την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της διαρροής εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αμερικανικά ΜΜΕ γνώριζαν την ύπαρξη της βάσης, αλλά δεν την δημοσιοποίησαν.

Στις διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για να στηθεί η βάση φέρεται, σύμφωνα με την Washington Post, να έπαιξε κεντρικό ρόλο ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε για την διοίκηση της CIA.

H υπόθεση αναμένεται να ρίξει την σκιά της στην ακρόαση του Μπρέναν από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη, η οποία και θα εξετάσει την υποψηφιότητά του. Την τοποθεσία της βάσης δημοσιοποίησαν πρώτοι οι New York Times το βράδυ της Τρίτης, όπως αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν, η εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία στοχεύει στην καταπολέμηση πυρήνων της Αλ Κάιντα ιδιαίτερα στην Υεμένη με πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2009.

Από αυτή τη βάση μάλιστα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 το αεροσκάφος που σκότωσε τον Ανουάρ αλ Αουλάκι -τον πρώτο αμερικανό υπήκοοο που σκοτώθηκε σε τέτοια επίθεση. Το έγγραφο που διέρρευσε την Τρίτη περιέγραφε τις βασικές αρχές με τις οποίες μπορεί να αποφασιστεί δολοφονία αμερικανού υπηκόου και έχει προκαλέσει μεγάλες  αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ
 

Γερμανικό όπλο λέιζερ καταρρίπτει βλήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το σύστημα της Rheinmetall αποτελείται από δύο επιμέρους λέιζερ (Πηγή: Rheinmetall)

Βερολίνο
Η γερμανική εταιρεία οπλικών συστημάτων Rheinmetall δοκίμασε με επιτυχία ένα όπλο λέιζερ, συνολικής ισχύος 50 kilowatt, σχεδιασμένο να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μικρά αντικείμενα όπως τα βλήματα όλμων.

Tο «λέιζερ υψηλής ενέργειας», ή HEL, της Rheinmetall αποτελείται από δύο υποσυστήματα, ένα λέιζερ των 30 kW για την εξουδετέρωση κινούμενων στόχων, τοποθετημένο στον περιστρεφόμενο πυργίσκο ενός αντιαεροπορικού πολυβόλου, καθώς και ένα δεύτερο λέιζερ των 20 kW για στατικούς στόχους.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο σε πεδίο βολής της εταιρείας στην Ελβετία, το λέιζερ των 30 kW χρησιμοποίησε ραντάρ και οπτικά συστήματα για να «κλειδώσει» σε δύο μικρά αεροπλάνα, τα οποία καταρρίφθηκαν με επιτυχία ενώ πετούσαν με 177 χιλιόμετρα την ώρα.

Επιπλέον, οι δύο δέσμες του συστήματος συνδυάστηκαν για να κόψουν μια μεταλλική δοκό πάχους 15 χιλιοστών από απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Η ικανότητα του νέου όπλου να εξουδετερώνει ακόμα και μικρούς, κινούμενους στόχους επιβεβαιώθηκε με τρίτη δοκιμή, στην οποία το σύστημα των 30 kW κατέστρεψε στον αέρα μια ατσάλινη σφαίρα διαμέτρου 82 χιλιοστών, η οποία χρησιμοποιήθηκε στη θέση ενός βλήματος όλμου.

«Από τεχνική άποψη», ελπίζει η εταιρεία, «τίποτα δεν εμποδίζει την ανάπτυξη ενός μελλοντικού οπλικού συστήματος HEL με ισχύ 100 kW».

Η Rheinmetall, πάντως, δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναπτύσσει όπλα λέιζερ. Το 2011 η Northrop Grumman πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές ενός λέιζερ για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, ενώ ένα άλλο λέιζερ της ίδιας εταιρείας χρησιμοποιείται στο πειραματικό «αερομεταφερόμενο λέιζερ», εγκατεστημένο σε ένα τροποποιημένο Βoeing 747.

Ακόμα, το αμερικανικό Πεντάγωνο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων, ισχύος 1 Megawatt, το οποίο θα μπορεί να διαπερνά 600 μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο.

Newsroom ΔΟΛ

Ιράν: Ο στρατός της χώρας έχει καταρρίψει δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής από τον Σεπτέμβριο του 2011

Ο ιρανικός στρατός έχει καταρρίψει από τον Σεπτέμβριο του 2011 δύο μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-11 αμερικανικής κατασκευής, όπως δήλωσε σήμερα ο ναύαρχος Αμίρ Ραστεγαρί στο ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο και το πρακτορείο Fars.
«Ο ιρανικός στρατός έχει καταρρίψει δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-11, το πρώτο στη διάρκεια του μήνα Σαχριβάρ (23 Αυγούστου- 22 Σεπτεμβρίου 2011) και τον δεύτερο στη διάρκεια του μήνα Αμπάν (22 Οκτωβρίου-20 Νοεμβρίου 2012)», δήλωσε ο ναύαρχος Ραστεγαρί.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται στα χέρια των ομάδων του κέντρου έρευνας του στρατού οι οποίες έχουν ανακτήσει πολλές πληροφορίες από αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το RQ-11 είναι ένα ελαφρό βομβαρδιστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιεί ο στρατός ξηράς των ΗΠΑ και κάποιοι από τους συμμάχους τους.
Ο ιρανικός στρατός δεν διευκρίνισε σε ποια περιοχή καταρρίφθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ε.Μ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Η ρωσική βιομηχανία θα αρχίσει να κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας σχηματίστηκε υπηρεσία, η οποία θα αποτιμά τις προοπτικές και θα ορίζει τη στρατηγική χρήσης των μη επανδρωμένων συστημάτων, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πριν από μερικά χρόνια αγοράστηκαν μεμονωμένα δείγματα μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων από το Ισραήλ, καθόσον η ρωσική βιομηχανία δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει στο στρατό παραγωγή της απαιτούμενης ποιότητας. Τα χρόνια που μεσολάβησαν η ρωσική βιομηχανία διδάχθηκε πώς να κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τακτικούς στρατιωτικούς σκοπούς του ίδιου επιπέδου, όπως και η ισραηλινή εταιρεία IAI, που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτό. Τα έτη 2013-2015 έχει σχεδιαστεί η αγορά μη επανδρωμένων συστημάτων παραγωγής διαφόρων ρωσικών εταιρειών.

http://greek.ruvr.ru/2012_12_26/99295546/